NEVJEROVATNO Suđenje "kralju droge"

Zbog El Čapa zatvorili Bruklinski most: Sve do izricanja presude neće izlaziti iz ćelije

Dnevnik.hr.
13.11.2018 20:10

El Čapo: Bio vođa kartela Sinaloa

Foto: AFP

Njujorška policija u utorak ujutro za saobraćaj je zatvorila slavni most u Bruklinu kako bi meksičkog kralja droge Hoakina "El Čapa" Guzmana (Joaquin 'El Chapo' Guzman) dovela na sud gdje mu je danas počelo suđenje. 

Jedan od najskupljih sudskih procesa u historiji američkog pravosuđa počeo je iznošenjem uvodnih riječi tužioca i obrane na federalnom sudu u Bruklinu. Ne treba posebno napominjati da je interes medija i javnosti za ovaj proces neviđen, a prate ga i snažne mjere sigurnosti, prenosi Dnevnik.hr.

Primjera radi, sudija Brajan Kogan (Brian Cogan), koji vodi cijeli postupak, prošle sedmice je odbio Guzmanovu molbu da zagrli svoju suprugu koja je došla u Njujork uoči suđenja.

Porotnici, njih 12, tokom čitavog procesa bit će anonimni, njihov identitet bit će strogo čuvan, a na sud i sa suda svaki put će ih pratiti savezni šerifi. Tužioci su zahtijevali visok nivo sigurnosti zbog, kako su rekli, Guzmanove poznate prošlosti i činjenice da je zastrašivao pa čak i ubijao potencijalne svjedoke svojih zločina.

Tokom suđenja svjedočit će brojni bivši članovi kartela Sinaloa kao i druge osobe koje su na bilo koji način bile uključene u organizaciju krijumčarskog lanca. Svi oni nagodili su se s američkim vlastima, a njihova imena nikada neće biti otkrivena. Neki će svjedočiti pod aliasima.

Još i prije suđenja zgrada suda opremljena je high-tech skenerima koji su instalirani na gotovo svakom koraku. Za samog Guzmana dizajnirana je posebna ćelija unutar same zgrade federalnog suda, gdje će provesti sve vrijeme suđenja. Oko sudnice će šetati policajci s psima, a na pojedine dane suđenja, koje tužilaštvo smatra posebno 'osjetljivima' zbog svjedoka koji će tada svjedočiti, bit će zatvorene ulice u širem krugu suda, piše The Independent.

Federalno tužilaštvo tvrdi kako je Guzman (61), kao vođa zloglasnog meksičkog narko kartela Sinaloa, rukovodio operacijama krijumčarenja ogromnih količina kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u Sjedinjene Američke Države. Optužnica ga tereti po ukupno 17 tačaka te mu, ako mu se dokaže krivica, prijeti doživotan zatvor. Optužen je i da je kartel Sinaloa, kojeg je Guzman vodio, imao glavnu ulogu u nasilju između bandi koje su krijumčarile drogu. Procijenjuje se da je u sukobima kartela i bandi u Meksiku do 2006. godine, kada je meksička vlada pokrenula rat protiv kartela, ubijeno oko 200 hiljada ljudi, što kolatelarnih žrtava, što članova samih bandi.

Magazin Forbes 2009. godine uvrstio je Guzmana na popis najbogatijih ljudi svijeta tvrdeći kako se njegova imovina procijenjuje na oko milijadu američkih dolara. Istražitelji tvrde kako je zapravo nemoguće znati koliko je zaista 'težak'. Svojim bogatstvom kupovao je političare, šefove policije, vojnike pa i sudije u Meksiku, a kakva će mu biti presuda znat će se za oko četiri mjeseca.

NA VRH