TENZIJE

Zbog sukoba sa Melanijom Tramp: Iz Bijele kuće leti Mira Rikardel, Hrvatica porijeklom iz BiH

Vršila je dužnost zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD Donalda Trampa

Prva dama se požalila predsjedniku. AFP

Tportal.hr

13.11.2018

Prva dama se požalila predsjedniku kako nije zadovoljna kako se prema njoj odnosi Mira Rikardel (Ricardel), koja je hrvatskog porijekla, bivša direktorica "Boeinga" koja je radila u Trampovoj predsjedničkoj kampanji i koju je ove godine savjetnik za nacionalnu sigurnost odabrao za svoju zamjenicu.

Izvori su rekli kako je Melanija Tramp (Melania Trump) otvoreno zatražila od Trampa da otpusti Rikardel.

Portparol ureda prve dame rekla je u utorak kako je Melanija Tramp zatražila da Bijela kuća prekine veze s Mirom Rikardel.

- Stajalište je ureda prve dame da ona više ne zaslužuje čast da radi u Bijeloj kući  rekla je portparol Stefani Grišam (Stephanie Grisham).

Jedan od izvora je rekao kako se spor između prve dame i zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost pojačao zbog posjeta Melanije Tramp Africi u oktobru.

Izvor je rekao da je prva dama osjećala da joj Rikardel nastoji pružiti manje vladinih resursa u podršci njene posjete Africi.

Vijest objavio CNN. CNN

Izvor upoznat s radom Rikardel u Bijeloj kući je rekao kako je ona bila u lošim odnosima s mnogima u Vijeću za nacionalnu sigurnost i "nekako udaljila od sebe svakoga" osim Boltona, veterana konzervativnog stručnjaka za vanjsku politiku koji je njen neposredni šef.

Jedan od izvora upoznat s ovom spletkom u Bijeloj kući je rekao da su napetosti počele rasti do tačke krize prije oko mjesec dana i da su učinjeni ozbiljni, očito neuspješni, napori da se spor smiri.

Prva dama SAD. CNN

Vjeruje se da Rikardel ne voli ni ministar obrane Džim Matis (Jim Mattis), rekli su sadašnji i bivši zvaničnici.

Rođena kao Mira Radielović u kalifornijskoj Pasadeni je kćerka Petra Radielovića, poduzetnika porijeklom iz srednjobosanske općine Breze, a kasnije se preko Austrije iselio u Njemačku, a potom u SAD. Kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trampa ona je najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji.

Od 2001. do 2003. bila je zamjenica pomoćnika ministra odbrane za pitanja međunarodne sigurnosti. 

Mira Rikardel. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.