SEUL

Južna i Sjeverna Koreja dogovaraju saradnju o oblasti avijacije

Sjever je već uputio zahtjev Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju u ovoj godini

Dvije strane će raspravljati o uzajamnoj saradnji na polju avijacije. Arhiv

Fena

14.11.2018

Južna i Sjeverna Koreja usaglasile su se da održe ove sedmice razgovore na radnom nivou o saradnji na polju avijacije, saopćilo je u srijedu južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Dijalog o avijaciji bit će održan u petak u zajedničkom uredu za vezu dvije Koreje u sjevernom pograničnom mjestu Kesong.

Peteročlanu južnokorejsku delegaciju predvodit će Son Mjung-soo, visoki zvaničnik u ministarstvu zemljišta, infrastrukture i saobraćaja.

Delegaciju Sjevera predvodit će Ri Jong-son, zamjenik generalnog direktora administracije za civilnu avijaciju.

Ministarstvo iz Seula saopćilo je da će dvije strane raspravljati o uzajamnoj saradnji na polju avijacije.

Vjerovatno će se na dnevnom redu naći i otvaranje direktnih avionskih ruta između dvije Koreje, navodi se u izvještajima lokalnih medija.

Nakon drugog međukorejskog samita u Pjongjangu u oktobru 2007. dvije Koreje su se usagasile oko inicijative za pokretanjem direktne avionske linije preko granice i popravke dotrajalih aerodroma, koju je, međutim, zaustavila konzervativna južnokorejska vlada.

Još jedna tema mogla bi biti na dnevnom redu, a to je dopuštanje avionima Sjeverne Koreje da prolaze kroz zračni prostor Juga na putu prema trećim zemljama. Sjever je već uputio zahtjev Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju u ovoj godini, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.