BRISEL

Piri zatražila prekid pregovora o članstvu Turske u EU

Piše: S. N.

14.11.2018

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri zatražila je i formalni prekid pregovora o članstvu  ze zemlje u Evropskoj uniji. 

Uz detaljan izvještaj o stanju u toj zemlji Piri je podnijela i ovaj zahtjev objašnjavajući ga propašću demokratije u Turskoj. Ona je oštro kritizirala i Evropsko vijeće, vrhovno zakonodavno tijelo Unije. To tijelo čine šefovi država ili vlada 28 članica EU. 

- S potpunom provedbom promjena Ustava Turske, kojim je ozakonjena pozicija svemoćnog predsjednika države, koji je dobio ovlasti da imenuje i razriješava sudije i ministre, bez ikakve kontrole, crvena linija za Evropski parlament je pređena. Mi smo u ranijem izvještaju upozorili, ako se ove promjene provedu, zatražit ćemo prekid i formalni pregovora - navela je Piri.

- Dalji nastavak pregovora o pristupanju Turske EU izgubio je svaki kridibilitet u ovom momentu. Osim jasne autokratske prirode nedavno uvedenog predsjedničkog sistema,  u kojem ne postoje neophodni mehanizmi kontrole i raspodjele moći i vlasti, naprosto se ne može ignorirati i činjenica da je vladavina zakona u toj zemlji na sve nižijim granama. U Turskoj je više od 50.000 ljudi u zatvorima, uključujući i političare, novinare, te borce za zaštitu ljudskih prava, a oko 150.000 državnih službenika otpušteno je bez odgovarajuće pravne procedure - navela je.

Piri je dodala da ¸"nedavne prijateljske izjave zvanične Ankare o potrebi popravljanja odnosa s Evropom, uključujući i obnovu punih diplomatskih odnosa s Holandijom, ne mogu poništiti ove činjenice".

Piri nije poštedila ni Evropsko vijeće. 

 - I na njima je dio krivice za ovu situaciju. Oni su propustili prilike da s turskim režimom započnu ozbiljne razgovore o stanju demokratije i vladavini zakona tako što bi odbili otvaranje novih odgovarajućih poglavlja, kako je Evropski parlament u više navrata predlagao. Sada, kada imamo drastičnu regresiju u svim od ovih oblasti, Vijeće odbija povući liniju. A u potpunosti su svjesni da su pregovori u potpunosti stali - navodi ona i dodaje da se svi pretvaraju da pregovori idu, mada je i turskim i evropskim zvaničnicima jasno da se radi o pukom teoretiziranju - napisala je ona.

Piri predlaže da se, ipak, nastave razgovori o ukidanju viza za Tursku i da se kroz to, te carinsku uniju, nastave aktivnosti na demokratizaciji režima u Ankari.

- Ukidanje viznog režima je od izuzetnog značaja za sve turske građane, posebno studente, poslovne ljude i onih koji imaju porodične veze u EU. Stoga ohrabrujem Vladu Turske da sarađuju na provedbi svih 72 kriterija, uključujući i harmoniziranje antiteroritičkih zakona te države s evropskim - smatra izvjestiteljica EP za Tursku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.