NOMINACIJE

Tramp šalje penzionisanog generala koji je služio u BiH i na Kosovu u Saudijsku Arabiju

S. N.

14.11.2018

Džon Filip Abizaid (John Philip) nominiran je za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Saudijskoj Arabiji.

Ovog penzioniranog američkog generala predložio je predsjednik Donald Tramp (Trump). Bijela kuća je u objavi istakla je da ovaj prekaljeni oficir, porijeklom iz Nevade, službovao u vojnim misijama i na području Arapskog poluotoka.

Abizaid je 44 godina službovao u vojsci SAD. Od pješadinca došao je do najvećeg generalskog čina. Nakon penzioniranja, između ostalog, predavao je na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji "West Point", a istaknuti je konsultant u firmi JPA u Nevadi.

Član je i veoma utjecajne nevladine organizacije Vijeće za vanjske odnose (CFR).

U njegovoj bogatoj karijeri upada u oči da je Abizaid službovao u mirovnim misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U našoj zemlji bio je na poziciji pomoćnika komandanta 1. oklopne divizije Armije SAD tokom 1996. godine.

Iz tog perioda mogu se naći njegova svjedočenja o saradnji s ruskim snagama u mirovnoj misiji u BiH, ali i akcijama koje je vodio i koje su rezultirale zaplijenom oružja bosanskih Srba. Opisao je da je do jedne od akcija došlo nakon 12. novembra 1996. godine, kada su policajci bosanskih Srba otvorili vatru na bošnjačke povratnike koji su nastojali doći u svoje domove.

Abizaid je predvodio i sličnu operaciju 20. novembra 1996. godine. U oba slučaja pohvalio je profesionalizam ruskih vojnika u čijoj su zoni odgovornosti operacije provedene.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.