BEČ Optuženi zbog navodnog špijuniranja

Kurz: Austrija neće protjerati nijednog ruskog diplomatu

Većina evropskih država odlučila se na protjerivanje ambasadora zbog navodne umiješanosti Moskve u trovanje Sergeja Skripala

FENA
14.11.2018 17:17

Kurz: Nećemo poduzimati nikakve akcije

Foto: Arhiv

Austrija neće jednostrano protjerati nijednog ruskog diplomatu u odgovoru na slučaj austrijskog vojnog pukovnika za koga se sumnja da je špijunirao za Rusiju 26 godina, izjavio je danas kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian).

Slučaj, koji je objavljen u javnosti u petak i istražili su ga tužioci, predstavlja uznemirenje za Austriju, najbližu rusku saveznicu u Evropskoj uniji.

Dok je većina država članica EU protjerala jednog ili više ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Britaniji u martu, Austrija je otada bila dva puta domaćin ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, uključujući i njegovo prisustvo vjenčanju ministrice vanjskih poslova.

- Neće biti nikakve jednostrane akcije u tom pravcu - izjavio je Kurz na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade odgovarajući na pitanje hoće li će Austrija protjerati ijednog ruskog diplomatu.

Kurz je naveo neutralnost svoje zemlje kao razlog za neprotjerivanje ruskih zvaničnika zbog slučaja "Skripal", iako je Beč veliki diplomatski centar u kome je smješteno više od 100 ruskih diplomata.

- O odnosima Rusije i Evropske unije redovno se raspravlja u evropskim forumima. To su mjesta kojima takve rasprave pripadaju - izjavio je Kurz, dodajući da je špijuniranje bilo koje zemlje neprihvatljivo.

Britanija optužuje Rusiju za trovanje Skripala. Moskva negira svaku umiješanost i također je saopćila da ne zna ništa o nedavno penzionisanom austrijskom pukovniku optuženom da je špijunirao u njenu korist.

- To naravno neće voditi do poboljšanja odnosa između Evropske unije i Rusije. Vjerujemo da je od suštinskog značaja održati kanal komunikacije s Rusijom - izjavio je Kurz, prenose agencije.

NA VRH