BRISEL

Mogerini: Na Balkanu ožiljci i dalje očigledni

Teško je reći da li je akcija prevencije sukoba uspješna ili ne

Mogerini: Na dobrom smo putu. Arhiv

Antenam.net

14.11.2018

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federik Mogerini (Federica Mogherini)  kaže da bi u narednih godinu voljela da zaokruži rad na Balkanu.  

Kako je navela, to bi željela kako bi narednom visokom predstavniku ostavila situaciju u kojoj je nemoguće zamisliti da se taj region vrati unazad, i u smislu pridruživanja EU, ali i u pogledu regionalne saradnje i pomirenja.  

- Mislim da smo na dobrom putu, izazovnom, ali dobrom putu - rekla je Mogerini na konferenciji "EU kao globalni akter mira" u Briselu.  

Govoreći o značaju preventivnih akcija, Mogerini je rekla kako joj se često čini da EU radi kao "kad gledate voz koji se zaustavlja na samo nekoliko centimetara od zida".  

Kako kaže, "kočnica bi možda proradila i voz bi stao, ali je neki rad često potreban.  

- Dijalog između Beograda i Prištine jasan je primjer koliko je ovo teško, ali i koliko je neophodno - rekla je ona i najavila da će EU nastaviti da radi na podršci sporazumu Atine i Skoplja u vezi sa imenom Makedonije.  

Šefica evropske diplomatije ubijeđena je i da bi bez toga što radi EU i to zajedno sa državama članicama i SAD, kao i sa svim zemljama u regionu, došlo do tenzija i sukoba na Balkanu. 

Kako je navela, Balkan je region u kojem su "ožiljci i dalje očigledni", te stvari mogu veoma brzo da se preokrenu.  

- Teško je reći da li je akcija prevencije sukoba uspješna ili ne, jer možda svakako ne bi bilo sukoba - rekla je Mogerini.  

Podsjetila je i da kada su se, tokom njenog mandata, prije nekoliko godina prvi put okupili lideri šest zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, potreban je bio "veliki oprez" u vezi s tim ko gdje sjedi ili ko se s kim rukuje...  

- Tenzije su bile očigledne -  kaže ona, ali s druge strane navodi da danas lideri razgovaraju na svojim jezicima i "savršeno se razumiju, čak se i šale", i to bez prisustva EU kao posrednika.  

Mogerini je istakla i da se danas redovno održavaju sastanci na svakih pet-šest mjeseci u Briselu ili Njujorku napominjući, da EU drži do konstantnih susreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.