VELIKA BRITANIJA

Opozicija traži da Mej povuče svoj "polupečeni" sporazum

Prema premijerkinom mišljenju na stolu su samo tri opcije

Mej: Ozbiljno joj poljuljana funkcija. Arhiv

Blic.rs

15.11.2018

Britanski opozicioni lider Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) izjavio je da britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) mora povući svoj, kako je rekao, "polupečen" sporazum s Evropskom unijom o Brexitu ili će ga parlament odbaciti. 

Lider laburista je rekao da parlament ne može i neće prihvatiti lažan izbor između tog sporazuma i nepostojanja sporazuma, prenose agencije.  Korbin je nagovijestio da će laburisti biti protiv sporazuma ako bude podnijet parlamentu na glasanje.  

Također, premijerki Mej je zbog neslavnog sporazuma ozbiljno poljuljana funkcija, ali na britanskoj političkoj sceni trenutno nema kandidata koji bi se uhvatili ukoštac s Brexitom. 


Poslanik Džejkob Ri-Mog ( Jacob Rees-Mogg) poslao je pismo predsjedniku parlamenta u kojem je zatražio glasanje o povjerenju premijerki Mej. I poslanik Henri Smit (Henry Smith) predao je pismo u kojem je tražio izglasavanje nepoverenja britanskoj premijerki.   

Britanska premijerka Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Brexitu ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude.  

- Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Brexita uopće ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići - rekla je Tereza Mej.

Premijerka je poručila da se vlada nastavlja pripremati za opciju da iz Unije izađe - bez sporazuma.  

- Priznajem da imamo još jednu fazu pregovora s Evropskim vijećem i da se sporazum, kada bude finaliziran, mora vratiti u ovaj parlament - dodala je ona u obraćanju poslanicima.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.