STAVOVI

Tusk: Ako Velika Britanija odustane od Brexita, EU će biti spremna

Evropska unija je spremna za konačni dogovor s Velikom Britanijom u novembru

Tusk: EU je spremna. Arhiv

Index.hr

15.11.2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da je Evropska unija spremna na scenarij u kojem Velika Britanija ne izlazi iz Unije. Govoreći u Briselu o današnjim događajima u Vestminsteru, Tusk je rekao da je scenarij u kojem ne dolazi do Brexita i dalje na stolu što se Unije tiče.  

Tusk je ovo izjavio usljed kontroverznog sporazuma koji su postigli pregovarači EU i Velike Britanije, a koji Tereza Mej (Theresa May) danas cijeli dan pokušava progurati u parlamentu.

Mej je, između ostalog, rekla kako je taj sporazum najbolje što se može dogovoriti, ali i kako će se ona za njega boriti.  

Ipak, ona je sinoć priznala da postoji mogućnost da do Brexita ne dođe, dok je Tusk danas dodao da je čak i uz sporazum Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku te kako se tu zapravo radi samo o kontroliranju štete.

- Evropska unija je spremna za konačni dogovor s Velikom Britanijom u novembru. Osim toga smo spremni i za scenarij u kojem nećemo postići sporazum prije Brexita, a najbolje smo pripremljeni za scenarij u kojem do Brexita ne dolazi - poručio je on.

Rekao je kako je jučer pažljivo slušao izjave premijerke Mej, ali i kako on ne dijeli njen entuzijazam u vezi s Brexitom.  

- Od samog početka nismo sumnjali da je Brexit situacija u kojoj su svi na gubitku te kako se našim pregovorima samo pokušava smanjiti šteta - dodao je Tusk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.