PJONGJANG

Sjeverna Koreja testirala novo oružje

Ovo je prvo spominjanje razvoja oružja u ovoj državi od početka ove godine

Kim na plaži sa časnicima. AFP

Avaz.ba

16.11.2018

Sjevernokorejski mediji javili su da je njihov predsjednik Kim Jong-un posjetio mjesto gdje se testira novo taktičko oružje kojim se "pokazuju brzorastuće odbrambene mogućnosti".

Ovo je prvo spominjanje razvoja novih oružja u Sjevernoj Koreji od početka ove godine, a prijeti pogoršavanju političke atmosfere u pregovorima između Pjongjanga i Vašingtona.

Današnji rezultati pokazuju opravdanost partijske politike koja se fokusira na razvoj znanosti i tehnologije kako bismo se odbranili, a tako smo svima u regiji pokazali svoje brzorastuće odbrambene mogućnosti - izjavio je Kim. 

Prema sjevernokorejskoj novinskoj agenciji KCNA, novo oružje trebalo bi štititi tu državu kao "čelični zid".

Jedina fotografija koju su sjevernokorejski mediji objavili pokazuje Kima na nekoj plaži okruženog časnicima u vojnim odorama, ali na njoj nema nikakvog oružja.

Vašington je na ovu objavu reagirao kratkim saopćenjem u kojem navodi kako "ostaje uvjeren da će se obećanja koja su dali predsjednici Tramp (Trump) i Kim održati" referirajući se na njihov sastanak u Singapuru u junu, kada su se dogovorili da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.