MEDINA

Danas će biti klanjana dženaza Džamalu Kašogiju

Novinar "Washington Posta" je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu

Kašogi: Porodica još nije dobila njegovo tijelo. Arhiv

Agencije

16.11.2018

Dženaza-namaz u odsustvu za ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) bit će klanjanja danas u Meki i Medini, u Saudijskoj Arabiji.

Salah Kašogi, sin ubijenog kolumniste "Washington Posta", preko Twittera je kazao da će dženaza-namaz biti klanjana u Medini nakon klanjanja sabah-namaza, kao i u Meki nakon džuma-namaza.

Salah je ranije rekao da će porodica saučešće za njegovog oca primati od petka do nedjelje u njihovom domu u Džedi.

Kašogi je ubijen 2. novembra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nakon nekoliko dana odbijanja bilo kakve umiješanosti u zločin, Saudijska Arabija je priznala da je Kašogi ubijen u konzulatu, ali uz tvrdnje da kraljevska porodica nije imala prethodna saznanja o zavjeri da se ubije novinar.

Njegovi posmrtni ostaci tek trebaju biti vraćeni porodici, koja je zatražila povratak nakon izvještaja da je Kašogijevo tijelo rastvoreno u kiselini.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel el-Džubejir (Al-Jubeir) izjavio je jučer kako ta zemlja zločinom i velikom greškom smatra ubistvo novinara Džamala Kašogija.

On je kazao da je Saudijska Arabija odlučna u nakani da sudskim putem procesuira sve odgovorne za ubistvo novinara.

Ističući kako saudijske institucije u istrazi sarađuju s turskim institucijama, El-Džubejir je kazao kako i dalje ima pitanja na koja treba naći odgovore.

Ured glavnog saudijskog tužioca saopćio je jučer da su podignute optužnice protiv 11 od ukupno 21 optuženika za ubistvo novinara Kašogija.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) kazao je da su izjave saudijskog tužilaštva nezadovoljavajuće.

On je pozvao saudijske vlasti da otkriju čitavu mrežu koja stoji iza brutalnog ubistva i odgovore na ključno pitanje gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.