SVIJET

SAD ne razmišlja o izručenju najvećeg Erdoanovog protivnika

NBC navodi kako se time htjelo utjecati na predsjednika Turske da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija

Nije bilo dogovora o izručenju. Arhiv

Index.hr

16.11.2018

Američko ministarstvo pravosuđa je negiralo da je planiran dogovor o izručenju Erdoanovih (Erdogan) protivnika, kako bi time utjecali na turskog predsjednika da popusti u istrazi o ubistvu saudijskog novinara u Istanbulu.

NBC je prenio u četvrtak kako Trampova (Trump) administracija traži načine za izručenje islamskog klerika Fetulaha Gulena (Fethullah), kojeg turske vlasti optužuju za uključenost u propali državni udar iz 2016., kako bi umirili turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

NBC navodi kako se time htjelo utjecati na Erdoana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Portparol američkog ministarstva pravosuđa Nikol Navas Oksman (Nicole Navas Oxman) je u petak odbacila navode NBC-ja, rekavši da ministarstvo "nije uključeno niti zna za razgovore" povezane s izručenjem Gulena i smrću Kašogija. 

Poricanje je neuobičajeno za ministarstvo pravosuđa, koje obično ne komentira predmete koji se odnose na potencijalna izručenja.

Prema NBC-ju službenici Trampove administracije usmjerili su ministarstvo pravosuđa i FBI da ponovo ispitaju turski zahtjev za Gulenovim izručenjem te su tražili od ministarstva domovinske sigurnosti informacije o Gulenovom pravnom statusu.

Službenik iz Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, također je odbacio navode NBC-ja u četvrtak.

Rekao je "da nije bio uključen u razgovore povezane s izručenjem Gulena i smrću Kašogija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.