OTKRIĆA

CIA utvrdila da je saudijski prestolonasljednik naredio ubistvo Kašogija

Do spoznaje se došlo nakon detaljne analize brojnih dokaza koje je sakupila ova obavještajna agencija, ali i dobila od drugih država svijeta, uključujući Tursku, te evropske zemlje

S.N.

17.11.2018

Prestolonasljednik kralja Saudijske Arabije, princ Mohamed bin Salman naredio je da se novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi) ubije, tvrdi "Washington Post". Pozivajući se na izvještaj Centralne obavještajne agencije (CIA), američke špijunske službe koja se bavi istragama izvan teritorija SAD, list ističe da se time proturječi zvaničnoj verziji vlasti Saudijske Arabije.  

''Washington Post'' naglašava da zvaničnici SAD "duboko vjeruju" u istinitost navoda CIA-e.

Vladin avion

Podsjeća se da je prošlog mjeseca 15 agenata iz Saudijske Arabije vladinim avionom odletjeli u Istanbul. Došli su u konzulat, gdje je potom stigao i Kašogi, kako bi podigao dokumente s kojima bi se mogao vjenčati s svojom vjerenicom. Umjesto toga, novinar je savladan, drogiran te ubijen i raskomadan.

CIA je u svojoj istrazi koristila brojne dokaze koje je dobila od obavještajnih službi drugih zemalja, ali i presretnute telefonske razgovore ambasadora Saudijske Arabije u SAD, Halida bin Salmana, brata krunskog princa Mohameda. Halid je imao više razgovora s novinarem i prenio mu da treba otići u saudijski konzulat u Istanbulu u dokumente, te da se nema čega bojati. On mu je čak dao i garancije da mu se ništa neće desiti.

List navodi i da nije jasno je li Halid znao da će Kašogi biti ubijen. No, u to vrijeme saudijski ambasador uputio je telefonski poziv prema bratu u Rijadu. Taj poziv presrela je CIA.

Iz ambasade Saudijske Arabije odbacili su navode ''Washington Posta''.

Iz CIA-e, pak, ističu u svojoj istrazi i analizi dokaza, da je krunski princ Mohamed "bio umiješan čak i u neke ne toliko važne detalje svakodnevnog života", te da je "naprosto nemoguće da nije znao šta se dešava s Kašogijem".

"Washington post" navodi i ocjenu CIA-e da je prestolonasljednik "dobar tehnokrata", ali i "nasilan i arogantan", kako su naveli američki zvaničnici. Navodi se i da je Mohamed uvjeren da mu neće izmaći prijestolje, bez obzira na ubistvo novinara.

- Generalno, smatra se da će najvjerovatnije preživjet ovaj izazov. Mohamed kao budući saudijski kralj je završena stvar - navodi se u nalazu CIA-e.

Iz te obavještajne agencije SAD odbili su dati bilo kakav komentar ''Washington Postu''.

Ovaj medij podsjeća i na niz kontradiktornih zvaničnih izjava Saudijske Arabije u kojima su negirali čak i da je Kašogi ubijen, pa do istupa državnog tužioca u drugoj polovini ove sedmice, kada je objavljeno da je 11 ljudi osumnjičeno, te da će za njih pet biti zatražena smrtna kazna.

 Glas konzula

"Washington Post" tvrdi i da CIA ima audio snimke razgovora u saudijskom konzulatu. Do njih je došla preko prislušnih uređaja koje je tamo postavila.

Tvrdi se da se na nekim od tih snimaka čuje i glas saudijskog konzula koji je nezadovoljan što je novinar ubijen u njegovom uredu, te da se sada moraju riješiti tijela, a ured temeljito očistiti. Navodi se i da je među dokazima koje je CIA dobila i telefonski poziv iz konzulata koji je Maher Mutreb, zvaničnika sigurnosnih struktura koji je često bio uz krunskog princa. On je nazvao Sauda el-Kahtanija, u tom periodu jednog od najbližih saradnika princa Mohameda i izvijestio ga da je operacija izvršena.

"Washington Post" tvrdi i da evropske vlade smatraju da prestolonasljednik stoji iza ubistva novinara.

U istrazi, list je došao i do dokaza da je nekoliko učesnika ubistva Kašogija nedavno putovalo kao pratnja princa Mohameda tokom njegove posjete SAD.

Novinari tvrde, nadalje, da su obavještajne službe ne samo SAD, posjedovale informacije da je život novinara ugrožen i prije samog 2. oktobra, kada je ubijen.

U CIA-i, tvrdi dalje list, smatraju i da je krunski princ Kašogija smatrao opasnim islamistom koji je previše naklonjen organizaciji Muslimansko bratstvo.

"Washington Post" na kraju navodi i da u američkoj administraciji, uključujući i CIA-u, nisu sigurni da će krivci za smrt Kašogija biti kažnjeni.

- Može se to desiti preko noći. A može proći i 20 godina dok se izvrši smrtna kazna nad osuđenima. Jako je teško naći zamjenu za one koji su voljni ubiti u vaše ime - navodi list izjavu jednog od svojih sagovornika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.