BUENOS AJRES Porodice u dugom iščekivanju

Locirana argentinska podmornica koja je nestala prije godinu

Krajem prošle i početkom ove godine pomoć u potrazi bila pružana iz 13 zemalja

FENA
17.11.2018 11:25

Buenos Ajres: Porodice već godinu traže istinu o svojim najmilijim

Foto: AFP

Olupina argentinske podmornice San Huan, koja je nestala 15. novembra 2017. sa 44 člana posade, locirana je u noći s nedjelje na subotu na dnu Atlantika, nakon dugog iščekivanja i strepnje porodica mornara.

- Argentinsko ministarstvo odbrane i ratne mornarice obavještava da je pretraživanjem uz pomoć mini podmornice ARA San Juan lociran na dubini od 800 metara - objavila je ratna mornarica na Twitteru.

Argentinske vlasti su se prije službene objave sastale s porodicama žrtava u hotelu "Mar del Plata", gdje su smještene mjesecima.

- Shrvani smo. Kažu da će nam pokazati fotografije. Gotovo je - rekla je Jolanda Mendijola (Yolanda Mendiola), čiji je sin Leandro Cisneros (28) bio u San Huanu.

"Mislim da će ga sada izvući, rekli su nam da imaju tehnologiju za izvlačenje s dna ako je na dubini do 1.200 metara", dodala je.

Američka privatna kompanija "Ocean Infinity", koju je unajmila argentinska vlada, od septembra je vodila potragu jer mornarica ne posjeduje nužnu opremu, prenose agencije.

Krajem 2017. i početkom 2018. brodovi avioni i daljinski upravljane mini podmornice iz 13 zemalja uzalud su pokušavale locirati podmornicu.

"Sada počinje novo poglavlje", rekao je portparol ratne mornarice Rodolfo Ramaljo (Ramallo). Pretraživanje olupine pomoći će u istrazi i utvrđivanju uzroka potonuća podmornice.

Podvodni robot opremljen kamerom snimio je fotografije podmornice oko 400 kilometara od obale Patagonije.

Podmornica je locirana dan nakon komemoracije za 44 mornara u pomorskoj bazi Mar del Plata, u prisutnosti argentinskog predsjednika Maurisija Makrija (Mauricija Macrija), u prigodi prve godišnjice njenog nestanka.

Američka kompanija ''Ocean Infinity'' potpisala je ugovor s argentinskom vladom po kojem za lociranje San Juana dobiva 7,5 miliona dolara. Nestanak podmornice potresao je javnost u Argentini.

Prije prekida komunikacije komandant podmornice je izvijestio o problemu s akumulatorom, što, prema njegovoj ocjeni, nije bila veća smetnja nastavku puta prema bazi Mar del Plati, luci na Atlantiku oko 400 kilometara udaljenoj od Buenos Ajresa.

NA VRH