MISTERIJA

Bijela kuća demantirala Trampa: Predsjednik je upoznat sa saznanjima CIA-e o ubistvu Kašogija

Tramp ranije izjavio da nije upoznat sa izvještajem CIA-e. AFP

Blic.rs

17.11.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) upoznat je o procjeni Centralne obavještajne agencije (CIA) da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), saopćeno je iz Bijele kuće.

Portparol Bijele kuće Sara Hakabi (Sarah Hackabbi) rekla je da je Tramp o procjeni CIA razgovarao sa direktorom agencije Đinom Haspek (Gina Haspec) i državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo). CIA je sa svojom procjenom upoznala i druge dijelove američke vlasti, uključujući Kongres.

Izvor, koji je upoznat sa procjenom CIA, navodi da je uglavnom zasnovana na posrednim dokazima povezanim sa centralnom ulogom princa u vođenju saudijskih vlasti.

Trampova administracija je u četvrtak 15. novembra uvela sankcije za 17 saudijaca zbog njihove uloge u Kašogijevom ubistvu, ali brojni kongresmeni smatraju da bi Vašington trebalo da zauzme oštriji stav. Kašogi, koji je bio oštar kritičar saudijskih vlasti i pisao je za list "Vašington post", ubijen je 2. oktobra u saudijskom Konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente neophodne za vjenčanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.