SVIJET Za sada registrirano 76 smrtnih slučaja

U Kaliforniji ponovo povećan broj nestalih

Ovo je veoma tužan prizor, kazao je predsjednik SAD Donald Tramp prilikom posjete ugroženim područjima

SRNA
18.11.2018 09:08

Predsjednik SAD u posjeti Paradajsu

Foto: AFP

Broj nestalih u najsmrtonosnijem i najrazornijem požaru u historiji američke savezne države Kalifornije porastao je na 1.276, dok je u gradiću Paradajs pronađeno još pet tijela, čime je i broj poginulih povećan na najmanje 76, saopćile su danas vlasti.

U saopćenju se navodi da su 63 tijela dijelimično identificirana i da se još čeka na potvrdu rezultata analiza DNK uzoraka.

Lokalni policijski zvaničnik Kori Hania (Corey) izjavio je da je do povećanja broja nestalih došlo usljed napora vlasti da odgovore na sve pozive upućene službama hitne pomoći od izbijanja požara 8. novembra.

Prema njegovim riječima, službenici pregledaju liste nestalih osoba da ne bi bilo ponavljanja. On je istakao da je u protekla dva dana oko 380 ljudi locirano i skinuto s liste nestalih.

Hania je izjavu dao nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) posjetio Paradajs, u kojem je živjelo skoro 27.000 ljudi. Ovaj gradić nalazi se na obroncima planine Sijera i udaljen je oko 280 kilometara sjeverno od San Franciska.

- Niko ne može da misli da se nešto slično neće ponovo desiti. Ovo je veoma tužan prizor. Što se broja poginulih tiče, niko još ništa ne zna, ali trenutno želimo da se pobrinemo za teže povrijeđene - rekao je Tramp tokom posjete Paradajsu.

Zajedno s Trampom, grad su posjetili aktuelni guverner Kalifornije Džeri Braun (Jery Brown) i novoizabrani guverner Gevin Njusam (Gavin Newsom).

NA VRH