BREXIT

Mej: Nemam alternativne planove za izlazak iz evropskog bloka

I drugi poslanici iz njene Konzervativne stranke govorili su da će je svrgnuti

Mej: Dala izjavu nakon izvještaja u pojedinim medijima. Arhiv

SRNA

18.11.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) rekla je da ne vidi alternativu za dogovor o Brexitu.

Mej je izjavu dala nakon izvještaja u pojedinim medijima da neki od ministara iz njene vlade žele da ponovo vodi pregovore s Briselom o nacrtu sporazuma prije sastanka s liderima EU narednog vikenda.

- Nema alternative za plan koji je iznesen. Nema drugačijeg pristupa s kojim se možemo saglasiti s EU. Ukoliko poslanici odbace dogovor, onda će nas, jednostavno, vratiti na početak. To će značiti dodatne podjele, nesigurnosti i neuspjeh da se ispuni ono za šta su Britanci glasali - navela je Mej u članku za list "Sun on Sunday".

Analitičari podsjećaju da je nekoliko sati nakon što je Mej sredinom sedmice objavila da su ministri podržali dogovor o izlasku Britanije iz EU ministar za Brexit Dominik Rab (Dominic Raab) podnio ostavku u znak protesta.

I drugi poslanici iz njene Konzervativne stranke govorili su da će je svrgnuti s vlasti i da dogovor o Brexitu neće biti usvojen u parlamentu.

Pristalice Brexita smatraju da postoji rizik da bi prijelazni dogovor mogao ostaviti Britaniju na neograničen period pod regulativama EU.

Jučer je jedna od zvaničnica britanske administracije Andrea Lidsam (Leadsom) rekla da podržava Mej, ali da nije u potpunosti zadovoljna postignutim dogovorom.

- Mislim da i dalje ima potencijala za dobivanje jasnije slike i za neke od regulativa iz dogovora - rekla je ona.

Irski ministar vanjskih poslova Sajmon Kovini (Simon Covini) smatra da britanski ministri koji su za Brexit "ne žive u realnom svijetu" ukoliko žele ponovo da pregovaraju o sporazumu koji je tokom sedmice usaglašen s EU. 

Nekoliko britanskih listova pisalo je da Lidsam radi s još četiri ministra iz vlade na vršenju pritiska na Mej da izmijeni dogovor s EU.

"Sunday Times" piše da Mordonova, Rab i još pet višerangiranih članova Konzervativne stranke aktivno rade na svojim kampanjama za izbor lidera partije. 

Više od 20 konzervativaca smatra da Mej treba otići s funkcije premijera. Potrebno je 48 zahtjeva da bi se pokrenula inicijativa za smjenu lidera Konzervativne stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.