VAŠINGTON

Tramp: Cijeli izvještaj o Kašogijevom ubistvu u narednim danima

CIA je ranije izvijestila da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara

Tramp: Još je rano govoriti o detaljima. Arhiv

Xinhua

18.11.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) kazao je sinoć da će kompletan izvještaj u vezi sa smrću novinara "Washington Posta" Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) biti dostupan u naredna dva dana, prenosi agencija Xinhua.

Na svom putu prema Kaliforniji, gdje je posjetio zgarišta nakon historijskog požara koji je zahvatio ovu državu, predsjednik SAD je kazao da je pričao s direktoricom CIA-e Đinom Haspel (Gina) o detaljima ubistva koje je ova agencija otkrila.

Tramp je ubistvo Kašogija okarakterizirao kao "užasnu stvar" te dodao da će kompletan izvještaj o njemu imati u ponedjeljak ili utorak.

CIA je ranije izvijestila da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo Kašogija, prenijeli su američki izvori.

Ipak, Tramp je kazao da CIA još ništa nije završila te da istraga još traje.

- Još je rano o tome govoriti. Izvještaj koji se pojavio još je preuranjen, ali vidjet ćemo. Imat ćemo izvještaj u utorak i bit će potpun - kazao je Tramp.

"Napravit ćemo izvještaj i u detalje ćemo znati ko je izvršio ubistvo i ko ga je naredio", dodao je predsjednik SAD.

Tramp je u petak kazao kako je Saudijska Arabija veliki partner SAD te da s njihovim investicijama oni otvaraju radna mjesta i postižu napredak.

Stejt department je, također, u petak kazao kako još nije zauzeo konačan stav o ubistvu Kašogija.

- Posljednji izvještaj koji smo dobili još nije konačan, jer postoje mnoge stvari koje još nisu razjašnjene - kazala je Heder Noret (Heather Nauret), portparol Stejt departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.