ODLUKE

Počeo "progon" dizelaša u Njemačkoj: Nakon gradova, zabrana i na dijelovima autoputa

Jak eko-lobi u ovoj zemlji

Postepena zabrana dizelaša u Njemačkoj. AFP

DW

18.11.2018

Nakon što su njemački sudovi počeli uvoditi zabrane saobraćanja automobilima starijih generacija dizelaša, isto se događa i na ključnim dionicama Autobahna, navodi DW. 

U Njemačkoj se tako brzo odvijaju stvari progona dizelaša s cesta u toj zemlji.

Inače, kao što je poznato, sud u Njemačkoj je odlučio da dizelaši Euro 4 norme neće moći prometovati centrima tih Bona i Kelna od aprila iduće godine, dok će se ta zabrana zahvatiti i dizelaše Euro 5 norme kojima će ulazak biti zabranjen od septembra 2019. godine.

I sve to uz činjenicu da su Štutgart, Frankfurt, Majnc, Ahen i Berlin već objavili takve planove, dok je u Hamburgu dio dizelaša već zahvaćen zabranama.

Od jula iduće godine, kad zabrana stupa na snagu, primjer bi mogle slijediti i druge oblasti zemlje s jakim eko-lobijem, gdje prolaze važni pravci Autobahna, što bi, definitivno, označilo "konačan pad" dizela. 

No, i bez takvog scenarija, prodaja novih dizelaša u Njemačkoj već je drastično pala na tek 31,1 posto od ukupnog broja prodanih vozila u prvoj polovici 2018. u odnosu na 43,1 posto lani i uskoro bi, prema brojnim pokazateljima, mogla dotaknuti samo dno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.