PREGOVORI Već četiri godine ratuju protiv vlade

Jemenski Huti objavili da su spremni za mir i da prekidaju napade

Zapadne zemlje pružale podršku arapskim saveznicima

Index.hr
19.11.2018 07:49

Arapska koalicija naredila obustavu vatre na Hodeidu

Foto: Arhiv

Jemenski pobunjenici Huti objavili su da prekidaju napade bespilotnim letjelicama i raketiranje Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te neprijatelja u Jemenu na zahtjev Ujedinjenih naroda te da su spremni za mir. 

Međunarodni pritisak raste na zaraćene strane u Jemenu da se okonča rat koji je odnio više od 10.000 života i zemlju doveo na rub gladi.

Huti su prekid raketiranja objavili pošto je arapska koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, naredila prekid ofanzive na glavnu jemensku luku Hodeidu, koja je u središtu sukoba.  

- Nakon naših kontakata s predstavnikom UN-a i njegovim zahtjevom da se zaustave udari bespilotnim letjelicama i raketama, objavljujemo našu inicijativu  da prekinemo napade projektilima i dronovima na zemlje agresore - rekao je Muhamed Ali el-Huti (Mohamed Ali al-Huti), čelnik Vrhovnog revolucionarnog odbora Huta.  

 Specijalni UN-ov predstavnik Martin (Griffiths) Grifits pokušava spasiti mirovne pregovore nakon propasti kruga pregovora u septembru na kojem se Huti nisu pojavili.  

Grifits se nada da će ostvariti novi krug pregovora krajem godine u Švedskoj na kojima bi se dogovorio okvir za mir pod prijelaznom vladom.

Pobunjeni Huti koje podržava Iran ratuju već četiri godine protiv jemenske vlade koju podupire Saudijska Arabija. Huti su najavili da su spremni dogovoriti prekid vatre "ako koalicija predvođena Saudijcima želi mir".  

Zapadne zemlje opskrbljivale su oružjem i pružale obavještajnu pomoć arapskim državama u savezu, no podrška je pala nakon što su u oktobru saudijski agenti ubili disidentskog novinara Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija) u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

NA VRH