NJUJORK

Pad cijena dionica Applea, Amazona, Facebooka i Googlea

To je razočaralo ulagače jer su krajem prošle sedmice poruke nekoliko dužnosnika Feda o usporavanju rasta globalne privrede

Wall street: Sektor prodaje nekretnina jedini pozitivno poslovali. Arhiv

Avaz.ba

20.11.2018

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi skliznuli više od 1,5 posto, što je posljedica oštrog pada cijena dionica tehnoloških i internetskih kompanija koje su godinama predvodile po rastu na tržištu.

Dow Jones skliznuo je 395 bodova ili 1,56 posto, na 25.017 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,66 posto, na 2690 bodova, a Nasdaq indeks 3,03 posto, na 7028 bodova.

Oštar pad cijena dionica u tehnološkom sektoru, velik pad Applea i drugih tehnoloških giganta

Pad indeksa ponajviše je posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku za 3,8 posto.

Pritom je cijena Applea skliznula 4 posto, nakon napisa u medijima da je posljednjih tjedana kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhonea.

Pod pritiskom su se našle i dionice tzv. FANG skupine, koje su godinama predvodile po rastu na tržištu. Tako je cijena Facebooka potonula 5,7 posto, Amazon.coma 5,1, Netflixa 5,5, a Alphabeta, krovne kompanije Googlea, 3,8 posto.

- Može se vidjeti povlačenje ulagača iz tehnološkog sektora i prebacivanje sredstava u neke druge, a tržište je pod pritiskom jer se radi o velikim kompanijama - kaže Pol Nolt (Paul Nolte), menadžer u fondu "Kingsview Asset Management".

Defanzivni sektori, kao što su komunalni i sektor nekretnina, jedini su jučer završili u pozitivnom području.

Loše je na tržište uticala i izjava Džona Vilijamsa (John Williams), predsjednika ogranka Feda u Njujorku, da će američka centralna banka nastaviti s planiranim postupnim povećanjem kamata prema više neutralnim nivoima.

Razočarani ulagači

To je razočaralo ulagače jer su krajem prošle sedmice poruke nekoliko dužnosnika Feda o usporavanju rasta globalne privrede izazvale špekulacije o usporavanju tempa povećanja kamata Feda.

Većina analitičara i dalje očekuje da će Fed u decembru povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine. No u sljedećoj bi se godini, špekulira se, Fed mogao odlučiti na stanku po pitanju kamata, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.