KRIMINAL

Dramatično svjedočenje na suđenju El Čapu: Naredio je ubistvo čovjeka koji se odbio rukovati s njim

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman vjerovatno završiti u najstrožije čuvanom zatvoru u SAD do kraja života

Suđenje El Čapu u Americi. Agencije

Dnevnik.hr.

20.11.2018

Žezus Zambada (Jesus Zambada), brat Ismaela "El Majo" Zambade koji je navodno bio Guzmanov partner u vođenju kartela Sinaloa, iznio je nakon tri dana svjedočenja svoje najdramatičnije svjedočanstvo opisujući Guzmanovo učestvovanje u nizu ubistava. 

- Guzman je naredio ubistvo Rodolfa Kariljoa (Carrilloa), člana kartela Huareza i brata šefa tog kartela, pošto se na rastanku odbio rukovati s Guzmanom - rekao je Zambada, prema čijem je svjedočenju to ubistvo rezultiralo ratom između dvaju kartela, prenosi "Dnevnik hr".

Jedan od Guzmanovih branitelja pokušavao je u unakrsnom ispitivanju dovesti u pitanje vjerodostojnost iskaza tog svjedoka s obzirom na njegove ranije iskaze državnim advokatima.

Guzmanu (61) je prije dvije sedmice, uz najviše mjere sigurnosti, u Njujorku počelo suđenje slijedom optužbi da je vodio najveći svjetski narkokartel koji je u četvrt stoljeća u SAD prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

Izručen je SAD u januaru 2017. nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi leš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša.

Američko pravosuđe smatra ga najmoćnijom narkobosom od kolumbijskog Pabla Eskobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman vjerovatno završiti u najstrožije čuvanom zatvoru u SAD do kraja života.

Kartel Sinaloa, koji je Guzman utemeljio 1989., i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom, optužen je i Ismael "El Majo" Zambada, koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.