ISTANBUL

Evropski sud naredio Turskoj da oslobodi Selahatina Demirtasa

Čelnik HDP-a osporio je predsjedničke izbore iz svoje zatvorske ćelije

Strazbur: Demirtasa pritvoren u vrijeme izbora

Avaz.ba

20.11.2018

Turska mora osloboditi vodećeg opozicijskog političara koga drži u pritvoru od 2016., presudio je u utorak Evropski sud za ljudska prava (ECHR).

Sud je saopćio da je prvobitno hapšenje prokurdskog političara Selahatina Demirtasa (Selahattin) pod brojnim optužbama, uključujući i one za terorizam, bilo opravdano.

Višestruka produženja njegovog pritvora od tada bila su, međutim, politički motivirana i ne mogu se opravdati, presudio je sud sa sjedištem u Strazburu.

Demirtasova Narodna demokratska stranka (HDP) saopćila je kako današnja presuda znači da i ostali uhapšeni poslanici stranke odmah trebaju biti oslobođeni.

Presuda EHCR-a "prerasla je u poziv na oslobađanje izabranih parlamentaraca koji predstavljaju izbornu volju miliona ljudi", objavila je stranka na Twitteru.

Sud u svojoj presudi navodi da su duga zatočenja političkih protivnika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) dok čekaju na suđenja, očigledno politički motivirana.

Demirtas je bio u zatvoru tokom dva ključna glasanja - referenduma iz 2017. na kome su proširene predsjedničke ovlasti i ovogodišnjih predsjedničkih izbora - "s ciljem gušenja pluralizma i limitiranja slobode političkih rasprava", navodi sud u presudi.

Čelnik HDP-a osporio je predsjedničke izbore iz svoje zatvorske ćelije, nakon što je bio treći na junskom glasanju s 8,4 posto osvojenih glasova.

Sud je, također, naredio Turskoj da mu plati 10.000 eura odštete i 15.000 eura sudskih troškova i taksi.

Presuda će postati konačna u roku od tri mjeseca ukoliko jedna od strana ne uloži žalbu.

Turske vlasti pokrenule su kampanju protiv opozicije, civilnih službenika i medija od propalog pokušaja puča u 2016. Više od 77.000 ljudi je uhapšeno zbog navodnih veza s imamom u egzilu Fetulahom Gulenom (Fethullah), koga vlasti optužuju za pokušaj puča. Isto tako, stotine kurdskih aktivista je uhapšeno u toj kampanji, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.