PROJEKTI Njemački konglomerat

''Siemens'' snabdijeva londonski metro sa stotinu novih vozova

Isporuka planirana 2023. godine

Fena
20.11.2018 15:55

Ugovor vrijedan oko 1,5 milijardi funti

Foto: Agencije

Njemački konglomerat ''Siemens'' proizvest će skoro stotinu novih vozova da bi zamijenili decenijama stare vozove koji saobraćaju na Piccadilly liniji u londonskom metrou, saopćila je grupa u utorak. 

- Londonski metro potpisao je ugovor sa ''Siemens Mobility'' o dizajniranju i proizvodnji 94 nova voza metroa, vrijedan oko 1,5 milijardi funti - navodi firma u saopćenju.

Isporuka novih vozova za liniju metroa - koja datira iz 1906. i i čiji je trenutni vozni park sačinjen od vozila koja datiraju iz 70-tih godina - planirana je za 2023.

''Siemens'' je obećao "značajno poboljšati iskustvo putovanja" sa širim vratima, vagonima otvorenim punom dužinom voza i klimatizacijom.

''Siemens'' je objavio u ovoj godini da će fabrika u Guleu u sjeveroistočnoj Engleskoj, koja zapošljava 950 ljudi, proizvoditi nove vozove za londonski metro. ''Siemens'' će osigurati rezervne dijelove i održavanje vozova nakon njihove isporuke.

''Siemens'' je potukao konkurente, među kojim je francuski ''Alstom'' - s kojim je u procesu ujedinjenja - kao i kanadski ''Bombardier'' i japanski ''Hitachi''.

Londonska mreža gradskog saobraćaja u jeku je masivnog procesa modernizacije, s novom "Elizabetanskom" linijom istok - zapad koja će biti otvorena naredne godine nakon deset godina građevinskih radova, prenosi AFP.

NA VRH