PROJEKTI

''Siemens'' snabdijeva londonski metro sa stotinu novih vozova

Isporuka planirana 2023. godine

Ugovor vrijedan oko 1,5 milijardi funti. Agencije

Fena

20.11.2018

Njemački konglomerat ''Siemens'' proizvest će skoro stotinu novih vozova da bi zamijenili decenijama stare vozove koji saobraćaju na Piccadilly liniji u londonskom metrou, saopćila je grupa u utorak. 

- Londonski metro potpisao je ugovor sa ''Siemens Mobility'' o dizajniranju i proizvodnji 94 nova voza metroa, vrijedan oko 1,5 milijardi funti - navodi firma u saopćenju.

Isporuka novih vozova za liniju metroa - koja datira iz 1906. i i čiji je trenutni vozni park sačinjen od vozila koja datiraju iz 70-tih godina - planirana je za 2023.

''Siemens'' je obećao "značajno poboljšati iskustvo putovanja" sa širim vratima, vagonima otvorenim punom dužinom voza i klimatizacijom.

''Siemens'' je objavio u ovoj godini da će fabrika u Guleu u sjeveroistočnoj Engleskoj, koja zapošljava 950 ljudi, proizvoditi nove vozove za londonski metro. ''Siemens'' će osigurati rezervne dijelove i održavanje vozova nakon njihove isporuke.

''Siemens'' je potukao konkurente, među kojim je francuski ''Alstom'' - s kojim je u procesu ujedinjenja - kao i kanadski ''Bombardier'' i japanski ''Hitachi''.

Londonska mreža gradskog saobraćaja u jeku je masivnog procesa modernizacije, s novom "Elizabetanskom" linijom istok - zapad koja će biti otvorena naredne godine nakon deset godina građevinskih radova, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.