SVIJET

Rusi i Kinezi nisu uspjeli sabotirati Organizaciju za zabranu hemijskog oružja

Iran, Sirija i 28 zemalja članica glasali su za osnivanje grupe stručnjaka, 82 zemlje su glasale protiv i 31 je bila suzdržana

Predstavnik ruske delegacije Aleksandar Šulgin. Sana.sy

Index.hr

20.11.2018

Rusija i Kina danas nisu uspjele zaustaviti novu ulogu Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koja je od juna nadležna za proglašavanje odgovornih za hemijske napade.

Moskva i Peking su u ponedjeljak u posljednjem trenutku pozvali na glasanje na prvoj konferenciji OPCW-a, čije je sjedište u Hagu, nakon što je većina od 193 zemlje članice u junu glasala za povećanje ovlasti organizacije.

OPCW je otad nadležan za proglašavanje odgovornih za hemijske napade, a ne samo za dokumentiranje upotrebe tog oružja.

Delegacije Rusije i Kine predlagala su osnivanje grupe stručnjaka zaduženih za razmatranje proučavanja nove uloge OPCW-a prije nego što organizacija počne s radom koji će omogućiti identifikaciju počinitelja kemijskih napada, poput onih izvedenih u Siriji 2013. i Engleskoj u martu ove godine.

Prijedlog Moskve i Pekinga je izazvao burne reakcije. Vašington, London i Pariz optužuju Moskvu i njene saveznike da žele učiniti korak unatrag.

Nove ovlasti povjerene OPCW-u su "nelegitimne" i nadilaze okvire organizacije, rekao je predstavnik ruske delegacije Aleksandar Šulgin (Alexander Shulgin), nakon čega ga je američki kolega Kenet Vard (Kenneth Ward) optužio za "očito licemjerje". 

Iran, Sirija i 28 zemalja članica glasali su za osnivanje grupe stručnjaka, 82 zemlje su glasale protiv i 31 je bila suzdržana.

- Jasna većina protiv pokušaja sabotiranja historijske odluke iz juna -  istaknuo je na Twitteru britanski predstavnik u OPCW-u Piter Vilson (Peter Wilson).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.