SAD

Vašington na "crnu listu" stavio Irance, Ruse, Sirijce…

Razotkrivena zamršena mreža kršenja embarga teška stotine miliona dolara

Stiven Mnučin, ministar finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država. Agencije

S. NUMANOVIĆ

21.11.2018

Ministar finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) objavio je kasno sinoć da su uvedene nove sankcije protiv iranskih, ruskih i sirijskih zvaničnika i kompanija.

Kako je objašnjeno, radi se o mreži koja je "osiguravala milione barela nafte sirijskom režimu". Zauzvrat, zvanični je Damask ruskim firmama i iranskim vladinim institucijama osigurao dotok stotina miliona dolara. Novac je, dijelom, išao i u finansiranje Islamskoj revolucionarnoj gardi, posebno pripadnicima Kuds brigada (IRCG - QF, te Hamasu i Hezbolahu.



Korištenje kompanija

- Centralna banka Irana, preko svojih zvaničnika, nastavlja iskorištavati međunarodni finansijski sistem. Oni čak koriste kompanije čija imena asociraju da se radi o firmama koje se bave prometom humanitarnih roba. Preko njih oni organiziraju šeme kojima pokrivaju šverc naftom - naveo je Mnučin.


Na "crnoj listi" SAD našli su se tako Sirijac Mohamed Ameri Alčviki. Tu je i ruska firma "Global Vision Group". Oni su, prema objavi ministarstva trezora i finansija SAD, ključni u opskrbljivanju Sirije naftom, te transferiranju novca Iranskoj revolucionarnoj gardi, Hamasu i Hezbolahu.

Američki zvaničnici optužili su Iran da nastavlja s politikom podrške terorističkih organizacija i destabilizacije Bliskog istoka. Naglasili su da se sve to radi na štetu iranskog naroda koji živi u lošim uvjetima, dok milioni i milioni barela nafte i dolara odlaze terorističkim režimima i organizacijama.

U objašnjavanju šeme kojom su kršene sankcije Iranu i Siriji, ruska firma GVG tijesno je sarađivala s kompanijom "Promsyrioimport", koja je u državnom vlasništvu i prima dotacije inistarstva energetike Ruske Federacije.

Oni su od 2014. godine koristili veliku flotilu brodova, od kojih su neke osiguravale i evropske osiguravajuće kompanije kako bi švercovali naftu.

Američko ministarstvo, nadalje, navodi da je novac dobiven na taj način, najprije od Alčvika išao u GVG. Kako bi se sakrilo porijeklo i zavarali tragovi, novac je uplaćivan na račune iranske Mir Bussines Banke, te je doznačavan i firmi "Tadbir Kish Medical and Pharmaceutical". Za ovu su firmu zvaničnici SAD ustvrdili da je jedna od ključnih u nezakonitim transferiranjima novca.

Dio novca je preko GVG-a išao i na račune "Promsyrioimporta".



Mir Business Banka je već 5. novembra ove godine stavljena na američku "crnu listu". Ona je korištena kako bi transferima kroz drugu iransku Melli banku vršena plaćanja Iranskoj revolucionarnoj gardi, posebno Kuds brigadama.

Nadalje, ističe se da je u cijelom poslu Iranska centralna banka igrala ključnu ulogu. Rasul Sadžad, direktor Banke za sektor međunarodnog poslovanja, te Hosein Jagubi, zamjenik guvernera, pružali su svu potrebnu pomoć Alčvikiju. S njima je, pak, tijesno sarađivao prvi zamjenik direktora "Promsyrioimporta" Andrej Dogajev.

Transferi u Siriju

Dio novca zarađenog kroz ovu šemu transferiran je Narodnoj banci Sirije. Odatle je, potom, prebacivan na račune Hamasa i Hezbolaha.

Muhamad Kasir bio je ključna ličnost sirijskog režima u ovoj operaciji i na "crnoj listi" SAD je od 15. maja ove godine.

Ministarstvo trezora ne samo da je ažuriralo i dopunilo listu osoba koje su godinama kršile međunarodni režim sankcija protiv Sirije, Irana i njemu bliskih terorističkih organizacija nego je objavilo i dio dokaza koji su pribavljeni tokom istrage.

U vrlo neuobičajenoj objavi prezentirane su i fotografije ruskih i iranskih aktera ove šeme, pisma kojima se potvrđuju neki od transfera, a posebno u oko upada i slika Alčvika pred kojim je hrpa američkih dolara zapakovanih u najlonske buntove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.