REAKCIJE

Iran ismijao Trampove izjave o Saudijskoj Arabiji

Prijestolonasljednik naredio ubistvo novinara

Zarif: Možda smo odgovorni i za vatru u Kaliforniji. Arhiv

Index.hr

21.11.2018

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif (Moahamed Javad) ismijao je izjavu Donalda (Trumpa) Trampa koji je potvrdio "nepokolebljiv" savez SAD sa Saudijskom Arabijom uprkos ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija).  

- Bizarno, Tramp posvećuje prvi odlomak svoje sramotne izjave o saudijskim zločinima optužujući Iran za sva zla koja se mogu zamisliti - napisao je Zarif na Twitteru.  

Izjava američkog predsjednika o Saudijskoj Arabiji u utorak počela je salvom žalbi na Iran, korištenih kako bi se opravdala njegova nepokolebljiva podrška Rijadu uprkos ubistvu Kašogija u Konzulatu Kraljevine Saudijske Arabije u Istanbulu i pitanja o mogućoj umiješanosti saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Selmana (Mohameda bin Salmana). 

Neki američki mediji, pa tako i "Washington Post" u kojemu je ubijeni novinar redovno objavljivao svoje kolumne, izvijestili su da je CIA došla do zaključka da je moćni prijestolonasljednik naručio to ubistvo, a republikanski senator Bob (Corker) Korker i demokratski Bob Menendez zatražili su u utorak od Trampa u ime vanjskopolitičkog odbora Senata drugu istragu kako bi se "utvrdilo je li strana osoba odgovorna za vansudsko pogubljenje, mučenje ili drugo teško kršenje" ljudskih prava.  

Iran koji redovno pod udarom kritika SAD, veliki je suparnik Saudijske Arabije na Bliskom istoku.  

- Možda smo odgovorni i za vatru u Kaliforniji jer nismo pomogli u grabljenju šuma - ironično je dodao šef iranske diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.