ISTANBUL

Turske novine: Saudijski princ tražio da Kašogi bude ''ušutkan''

Njegovo tijelo raskomadano kada su pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju propali

Princ Salman: Saudijske vlasti tvrde da nije ništa znao o Kašogijevom ubistvu. Arhiv

Fena

22.11.2018

Turske novine objavile su u četvrtak da je direktorica CIA-e Đina Haspel (Gina) nagovijestila turskim zvaničnicima da je njena agencija u posjedu snimka razgovora u kome saudijski princ daje instrukcije da se ''ušutka'' saudijski novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi). 

Upitan o novinskom izvještaju, turski zvaničnik izjavio je da nema nikakve informacije o takvom snimku. Saudijske vlasti tvrde da princ Muhamed bin Salman (Mohammed) nije ništa znao o Kašogijevom ubistvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije šest sedmica.

CIA je odbila komentirati izvještaj.

- Bilo je priča o drugom snimku - napisao je novinar "Hurriyeta" Abdulkadir Selvi u kolumni, dodajući se navodni razgovor odvijao između princa Muhameda i njegovog brata, saudijskog ambasadora u Vašingtonu.

- Rečeno je tada da je čelnica CIA-e Đina Haspel nagovijestila to tokom posjete Turskoj - piše on, dodajući da su njih dvojica raspravljala o Kašogiju, kritičaru de facto vladara saudijskog kraljevstva.

''Rečeno je da je u telefonskom razgovoru, koji je nadzirala američka obavještajna agencija, princ izdao naređenje da se "ušutka" Kašogi što je ranije moguće'', navodi on u članku.

On je ubijen u saudijskom konzulatu 2. oktobra, u operaciji za koju je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao da je naređena s najviših nivoa saudijskog čelništva.

Nakon što je nudio brojna kontradiktorna objašnjenja, službeni Rijad je saopćio prošle sedmice da je Kašogi ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano kada su pregovori o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju propali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.