NEREDI

U sukobu policije i građana u Parizu privedeno devet osoba

Pored osoba koje negoduju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, na protestima se nalaze pripadnici ultra desnice i grupe koje izazivaju nerede

Protesti: Na čuvenoj aveniji Jelisejskih polja. AFP

B92

24.11.2018

Francuska policija privela je devet osoba na protestima u Parizu gdje su izbili neredi između demonstranta pokreta "Žuti prsluci" i policije, prenosi list Parizijen.

Policija je na čuvenoj aveniji Jelisejskih polja gdje nije bio predviđen protest, bacila suzavac na demonstrante.

Kako prenose drugi francuski mediji, na skupu pored "Žutih prsluka" koji demonstriraju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, nalaze se i pripadnici ultra desnice i grupe koje izazivaju nerede.

Na društvenim mrežama su prikazani demonstranti koji prevrću parkirana vozila i vade dijelove pločnika.

Pripadnici pokreta čiji naziv aludira na fluorescentno žute prsluke koje moraju da imaju vozači, već sedam dana blokiraju puteve širom zemlje kao i glavne saobraćajnice u velikim gradovima protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Tokom sedam dana je bilo dosta incidenata sa nekoliko stotina povrijeđenih i privedenih, a prvog dana je poginula jedna žena.

Protesti koji su prvobitno počeli zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo kasnije su prerasli u opće nezavodoljstvo građana i osudu državne politike.

Protesti su održani danas i u drugim gradovima Francuske, gdje su također izbili incidenti.

Oko 81.000 demonstranata pokreta "Žutih prsluka" okupilo se širom Francuske uključujući 8.000 ljudi u Parizu,  saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi pariski list Mond.

Uhapšeno je 35 osoba, a u Parizu 18, dodalo je ministarstvo navodeći da su 22 zadržane u pritvoru.

Ministarstvo je navelo da je samo osam osoba lakše povrijeđeno od kojih dva policajca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.