SVIJET

Velika Britanija i Španija postigle dogovor o Gibraltaru

Otklonjena posljednja prepreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Londona iz članstva u Evropskoj uniji

Španci će glasati za nacrt sporazuma o Brexitu. Ilustracija

Fena

24.11.2018

Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru čime je otklonjena posljednja prepreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Španski premijer Pedro Sančez (Sanches) izjavio je danas u Madridu da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru i da će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu, prenosi AFP.

- Upravno sam kralju rekao da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru - rekao je Sančez u televizijskom obraćanju i dodao da Španija neće koristiti pravo na veto već će glasati za nacrt sporazuma o Brexitu.

Britanska vlada saopćila je sa svoje strane da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtjev Španije koja je ranije prijetila blokadom sporazuma o Brexitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

U Briselu će sutra biti održan samit lidera EU na kojem treba da bude potpisan nacrt sporazuma o Brexitu koji je uključivao i pitanje Gibraltara, prenosi Slobodna Evropa.

Gibraltar je prekomorska teritorija Velike Britanije na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je dio svoje teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.