EVROPA Nakon sastanka lidera 27 članica EU

Tusk: Ostat ćemo prijatelji; Junker: Jedini mogući sporazum

U Briselu se može čuti ocjena da je danas napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU

B92
25.11.2018 15:14

Junker srdačno pozdravlja Mišela Barnijea, pregovarača Velike Britanije

Foto: AFP

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk saopćio je u Briselu da je EU 27 odobrila sporazum o povlačenju Britanije i političku deklaraciju o budućim odnosima. 

Tusk je poslije sastanka lidera preostalih 27 članica EU naglasio odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

- Pred nama je težak proces ratifikacije, kao i daljnji pregovori. Bez obzira na to kako se sve završi, jedno je sigurno - ostat ćemo prijatelji do kraja. Čak i jedan dan više - zaključio je Tusk.  

U Briselu se može čuti ocjena da je danas napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU.

Ono na čemu će se sada raditi jesu budući odnosi, što samo u oblasti trgovine može predstavljati dugogodišnji pregovarački proces.

Osim prihvatanja od Evropskog vijeća, sporazum o povlačenju UK, početkom decembra mora biti odobren i od britanskog parlamenta, što u ovom trenutku, prema reakcijama britanskih parlamentaraca, djeluje kao gotovo nemoguća misija za premijerku Terezu Mej (Theresa May).

Ratifikacija sporazuma očekuje se i od Evropskog parlamenta.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker)  ocijenio je u Briselu da je postignut "najbolji i jedini mogući" sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.  

- Sporazum je dobar, ali i tužan. Ne mislim pritom na sam sporazum, već na Brexit, kao na tužan trenutak za EU, ali i za Veliku Britaniju. Budućnost će to dokazati - rekao je Junker poslije današnjeg samita EU, na kojem je prihvaćen sporazum o Brexitu.

On je, poslije odluke Evropskog vijeća da podrži sporazum o izlasku Britanije iz EU, ponovio da je tužan dan onaj u kome bilo koja članica izlazi iz Unije i potvrdio da su to gotovo jednoglasno poručili i lideri zemlja članica sa samita u Briselu.  

- Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum. Uvjeren sam da će oni koji moraju još da ga ratificiraju u Evropskom parlamentu i Vestminsteru (britanskom parlamentu) to imati na umu kada budu glasali - poručio je Junker.

On je naglasio da je bio izazov održati jednistvo EU 27 tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU i dodao da je i problem sa Španijom oko Gibraltara riješen "na način dobar za Španiju".  

Junker je zahvalio glavnom pregovaraču EU Mišelu Barnijeu (Michel Barnier) i njegovom timu, kao i svim svojim saradnicima koji su radili na pregovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

On je obećao i britanskim službenicima u Evropskoj komisiji da nakon Brexita niko od njih neće biti ”izbačen” i da se uvijek divio profesionalizmu i lojalnosti onih Britanaca koji su radili u Evropskoj komisiji.

NA VRH