EVROPA

Tusk: Ostat ćemo prijatelji; Junker: Jedini mogući sporazum

U Briselu se može čuti ocjena da je danas napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU

Junker srdačno pozdravlja Mišela Barnijea, pregovarača Velike Britanije. AFP

B92

25.11.2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk saopćio je u Briselu da je EU 27 odobrila sporazum o povlačenju Britanije i političku deklaraciju o budućim odnosima. 

Tusk je poslije sastanka lidera preostalih 27 članica EU naglasio odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

- Pred nama je težak proces ratifikacije, kao i daljnji pregovori. Bez obzira na to kako se sve završi, jedno je sigurno - ostat ćemo prijatelji do kraja. Čak i jedan dan više - zaključio je Tusk.  

U Briselu se može čuti ocjena da je danas napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU.

Ono na čemu će se sada raditi jesu budući odnosi, što samo u oblasti trgovine može predstavljati dugogodišnji pregovarački proces.

Osim prihvatanja od Evropskog vijeća, sporazum o povlačenju UK, početkom decembra mora biti odobren i od britanskog parlamenta, što u ovom trenutku, prema reakcijama britanskih parlamentaraca, djeluje kao gotovo nemoguća misija za premijerku Terezu Mej (Theresa May).

Ratifikacija sporazuma očekuje se i od Evropskog parlamenta.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker)  ocijenio je u Briselu da je postignut "najbolji i jedini mogući" sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.  

- Sporazum je dobar, ali i tužan. Ne mislim pritom na sam sporazum, već na Brexit, kao na tužan trenutak za EU, ali i za Veliku Britaniju. Budućnost će to dokazati - rekao je Junker poslije današnjeg samita EU, na kojem je prihvaćen sporazum o Brexitu.

On je, poslije odluke Evropskog vijeća da podrži sporazum o izlasku Britanije iz EU, ponovio da je tužan dan onaj u kome bilo koja članica izlazi iz Unije i potvrdio da su to gotovo jednoglasno poručili i lideri zemlja članica sa samita u Briselu.  

- Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum. Uvjeren sam da će oni koji moraju još da ga ratificiraju u Evropskom parlamentu i Vestminsteru (britanskom parlamentu) to imati na umu kada budu glasali - poručio je Junker.

On je naglasio da je bio izazov održati jednistvo EU 27 tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU i dodao da je i problem sa Španijom oko Gibraltara riješen "na način dobar za Španiju".  

Junker je zahvalio glavnom pregovaraču EU Mišelu Barnijeu (Michel Barnier) i njegovom timu, kao i svim svojim saradnicima koji su radili na pregovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

On je obećao i britanskim službenicima u Evropskoj komisiji da nakon Brexita niko od njih neće biti ”izbačen” i da se uvijek divio profesionalizmu i lojalnosti onih Britanaca koji su radili u Evropskoj komisiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.