SVIJET

Rusija priznala da je pucala na ukrajinske brodove

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas hitan sastanak zbog vojnih napetosti između dvije zemlje

Kijev: Ranjena trojica vojnika. AFP

Index.hr

26.11.2018

Rusija je potvrdila da je zaplijenila tri ukrajinska broda te da je koristila oružje da bi ih zaustavila u pokušaju da prođu kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Ruska služba za unutrašnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru da bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave.

FSB je, također, potvrdio da su ranjena trojica ukrajinskih vojnika, kojima je odmah pružena pomoć i nisu životno ugroženi. Ukrajina je u međuvremenu objavila da je ranjeno šest pomoraca.

Hitan sastanak

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine" tvrdeći da je napad bio "unaprijed smišljen". Moskva je potvrdila "upotrebu oružja" rekavši da su ukrajinski brodovi "uhvaćeni u ilegalnoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama".

U incidentu su ranjena trojica ukrajinskih vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska objavila da su ranjena šestorica. Kerčka vrta, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Izvanredno stanje

Podsjetimo, Rusija je u nedjelju zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok se dužnosnici obiju zemalja međusobno optužuju za provokativno ponašanje.

Ukrajina je objavila da će se u ponoć po lokalnom vremenu sastati njeno Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za odbranu. Prema nekim izvorima, moglo bi biti proglašeno izvanredno stanje.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Napetosti na tom području eskalirale su otkako je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

Ukrajinska mornarica priopćila je da su ruski specijalci nakon potjere zarobili dva manja naoružana patrolna broda i jedan tegljač.

Orkestrirana provokacija

Ruske novinske agencije odranije se pozivaju na izvore iz sigurnosne službe FSB koja tvrdi da ima neosporne dokaze da je Ukrajina "orkestrirala provokaciju", što će, kako su naveli, uskoro objaviti.

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da je predsjednik Petro Porošenko sazvao sastanak svog vojnog kabineta kako bi raspravili o novonastaloj situaciji.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

- Očekujemo da Rusija ponovo uspostavi slobodu prolaza kroz Kerčka vrata i pozivamo sve strane da djeluju s maksimumom suzdržanosti kako bi se došlo do hitnog smirivanja napetosti - kaže se u saopćenju EU.

NATO je putem portparola, također, pozvao na "suzdržanost i smirivanje napetosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.