REAKCIJE

Turska brine, Poljska osudila rusku agresiju, NATO tih

Moreuz Kerč otvoren nakon blokade koja je uvedena zbog incidenta

Portparol NATO-a Oana Lungesku kaže da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima. Ilustracija

b92.net

26.11.2018

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da ne smije biti opstrukcije saobraćaja na području Kerčkog moreuza, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.  

Kao zemlja koja dijeli obalu Crnog mora naglašavamo da prolaz kroz Kerčki moreuz ne smije da bude blokiran - navodi se u saopćenju turskog ministarstva u kojem se poziva na "izbjegavanje koraka koji mogu da ugroze stabilnost i mir u regionu".  

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kojem piše da je "Rusija prekršila međunarodna pravila agresivnim ponašanjem prema brodovima ukrajinske mornarice u Azovskom moru".

Pozivi na suzdržanost 

Svim snagama osuđujemo agresivno ponašanje Rusije i pozivamo (njeno) vodstvo da poštuje međunarodno pravo - stoji u saopćenju poljskog ministarstva.  

U sjedištu NATO-a u Briselu su odbili da kažu hoće li biti sastanka ambasadora država članice Alijanse o jučerašnjem incidentu u Kerčkom moreuzu, u Azovskom moru, kada je ruska obalska straža pucala na brodove ukrajinske mornarice, pri čemu su ranjena četvorica mornara.

Agencije prenose da je portparol NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima.  

Ona je navela da NATO poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost. 

- Pozivamo ih na uzdržanost i deeskalaciju - rekla je Lungesku.

Dodala je da NATO podržava to da Ukrajina ima "navigaciona prava u svojim teritorijalnim vodama" i poziva Rusiju da "osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom".

Agencije su prethodno prenijele izjavu generalnog direktora krimskih luka Alekseja Volkova da se plovidba kroz Kerčki moreuz Kerč ponovo odvija normalno.  

- Plovidba kroz kanal Kerč je ponovo uspostavljena, radi uobičajeno - kazao je Volkov.

On je naveo da je moreuz Kerč otvoren nakon blokade koja je uvedena zbog incidenta koji se u nedjelju dogodio u Crnom moru.

Pozivajući se na izvještaj agencije RIA Novosti, prenio je da je Rusija danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalska straža u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.  

Rusija je blokirala moreuz Kerč u nedjelju i zaplijenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruke teritorijalne vode.

Potvrdili upotrebu oružja  

Reutersov svjedok s lica mjesta javlja da se brodovi nalaze u luci Kerč i da na njima nema tragova oštećenja te da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSS) sinoć je potvrdila da su njeni brodovi granične patrole zaplijenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrijebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

U incidentu su povrijeđena trojica ukrajinskih vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, naveo je FS. Reuters je izvijestio da oni nisu životno ugroženi.

FSS je, kako je navedeno, djelovao zato što su ukrajinski brodovi ilegalno ušli u teritorijalne vode Rusije, ignorirali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Ruska sigurnosna služba je prethodno navela da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.