SVIJET

Britanski parlament 11. decembra glasa o Brexitu

Glasanju će prethoditi maratonska, petodnevna rasprava tokom koje će Mej pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma

Mej: Uvjerena da će Brexit proći u parlamentu. Arhiv

Avaz.ba

26.11.2018

Britanski parlament će o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, koji je zaključen na samitu u Briselu, glasati 11. decembra, objavila je u ponedjeljak premijerka Tereza Mej (Theresa May).

- Donji dom parlamenta će odlučiti želi li ili ne da odgovorimo na volju britanskog naroda - koji se odlučio za Brexit, kazala je Mej.

Glasanju će prethoditi maratonska, petodnevna rasprava tokom koje će Mej pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma.

Naime, i među zagovornicima Brexita u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih pa je tako bivši šef diplomacije Boris Džonson (Johnson) sporazum nazvao "katastrofom" i "poniženjem" za Ujedinjeno Kraljevstvo koje će biti "satelitska država" EU.

Mej je danas pozvala sve zastupnike da daju svoj glas za sporazum o izlasku iz Evropske unije, koji je, kako je kazala, "najbolji i jedini mogući".

Dan D za Terezu Mej

Ona je potvrdila s "apsolutnom sigurnošću" da nema "boljeg mogućeg sporazuma" od onog koji je sklopila s Brisel gdje je dan ranije održan samit između Ujedinjenog Kraljevstva i 27 članica EU i gdje su dvije strane nakon 17 mjeseci teških pregovora konačno usaglasile stavove i zaključile sporazum o "razvodu".

No, šef Laburističke stranke je bez oklijevanja pozvao na odbacivanje sporazuma, ocijenivši da predstavlja "čin nacionalnog samosakaćenja". 

- Ova skupština nema drugog izbora već odbaciti taj sporazum - kazao je Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn). 

Mej je, međutim, uvjerena da će Brexit proći u parlamentu, rekao je njen portparol, dodajući da vlada želi pridobiti zastupnike za sporazum o "razvodu" već u prvom pokušaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.