STEJT DEPARTMENT

SAD osuđuju agresivnu akciju Rusije

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog incidenta u Crnom moru 25. novembra, kada su ukrajinski brodovi pokušali proći kroz tjesnac Kerč

Pompeo: Apelira na Putina i Porošenka da stupe u direktnu komunikaciju. Arhiv

S. N.

27.11.2018

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog incidenta u Crnom moru koji se desio 25. novembra, kada su ukrajinski brodovi pokušali proći kroz tjesnac Kerč.

- Izvještaji po kojima su ruski brodovi udarili, a potom pucali i ranili nekoliko ukrajinskih mornara prije nego što su zarobili brodove predstavlja opasnu eskalaciju, kao i kršenje međunarodnih zakona - navedeno je u izjavi koju je dao šef američke diplomatije Majkl Pompeo (Michael).

On je istakao da "SAD osuđuju ovu agresivnu rusku akciju".

- Pozivamo Rusiju da vrati Ukrajini brodove i mornare te respektira suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama - rekao je Pompeo dalje.

On je pozvao obje države na suzdržanost i poštivanje preuzetih međunarodnih obaveza i obećanja.

- Apeliramo na predsjednike Putina i Porošenka da stupe u direktnu komunikaciju i riješe ovu situaciju - izjavio je šef američke diplomatije.

SAD, zaključio je, podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, uključujući i teritorijalne vode koje joj pripadaju.

Pompeo je svoje obraćanje javnosti završio stavom koji je odavno izražen u Krimskoj deklaraciji da "SAD odbacuju ruski pokušaj aneksije Krima".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.