SUKOBI Portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije

Marija Zaharova odgovorila Ukrajincima: Poslije svih bezobrazluka, oni se još pitaju...

Komentirala na televiziji Rusija 1 izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavela Klimkina o nepotrebnosti diplomatskih odnosa između Kijeva i Moskve

Avaz.ba
27.11.2018 09:03

Zaharova: Toliko je laži izgovoreno

Foto: Agencije

Portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentirala je na televiziji Rusija 1 izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavela Klimkina o nepotrebnosti diplomatskih odnosa između Kijeva i Moskve.

- Poslije svega što je njegov režim, režim u kom on učestvuje, stvorio, toliko provokacija, bezobrazluka, toliko je laži izgovoreno - oni se pitaju jesu li potrebni diplomatski odnosi - rekla je Zaharova.

Dodala je da se Rusija zalaže za "rješavanje svih pitanja, čak i onih koja su se desila prethodnog dana (incident u Kerčkom tjesnacu), isključivo u smislu odgovornog pristupa".

Ministar vanjskih poslova Ukrajine je, govoreći o tom incidentu, kazao da Ukrajini nisu potrebni diplomatski odnosi s Rusijom.  

Podsjetimo, kako je saopćila Federalna služba sigurnosti Rusije, u nedjelju su brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu", narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN-a o morskom pravu, presjekli državnu granicu Rusije. 

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.  

Nakon toga, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u određenim regionima zemlje.

NA VRH