BERLIN

Hajko Mas: Rusija se mora pridržavati međunarodnog prava

Evropske saveznice će morati uspostaviti jasne principe i "istinski dijalog" o zajedničkoj sigurnosti u Evropi

Mas: Moskva mora poštovati suverenitet susjednih zemalja. Fena

Avaz.ba

27.11.2018

Ministar vanjskih poslova Njemačke Hajko Mas (Heiko Maas) zatražio je danas od zvanične Moskve da se pridržava međunarodnog prava i poštuje suverenitet susjednih zemalja.

- Cilj mora biti da se Rusija pridržava međunarodnih pravila i da ne krši teritorijalni suverenitet susjednih zemalja - rekao je Mas u govoru u Berlinu, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, Njemačka i njene evropske saveznice će morati uspostaviti jasne principe i "istinski dijalog" o zajedničkoj sigurnosti u Evropi.

Ranije danas član Kršćansko-demokratske unije Njemačke i član njemačkog parlamentarnog odbora za vanjske poslove Norbert Retgen (Röttgen) je izjavio da će Evropa možda morati uvesti jače sankcije Rusiji nakon incidenta u Kerčkom tjesnacu.

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom tjesnacu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode. 

Nakon toga je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio vanredno stanje u zemlji zbog "iznimno ozbiljne" prijetnje invaziji na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.