ALARMANTNO Ispuštanje stakleničkih plinova doseglo rekordnih 53,5 milijardi tona

Novi zastrašujući UN-ov izvještaj o klimi, situacija je sve gora

Ciljeve do 2030. trenutno ne ostvaruje dvadeset najvećih svjetskih privreda iz grupe G-20

Index.hr
27.11.2018 17:17

UNEP: Države moraju utrostručiti svoje napore

Foto: Ilustracija

Ispuštanje stakleničkih plinova 2030. moglo bi biti za 13 - 15 milijardi tona veće od nivoa potrebne da bi se globalno zatopljenje držalo ispod dva stepena Celzija u ovom stoljeću, objavio je UN.  

Devetogodišnji izvještaj UN-ovog programa za okoliš (UNEP) analiziralo je utjecaj okolišnih politika i zacrtanog smanjenja emisija te je li to dovoljno da bi se porast globalne temperature držao ispod dva stepena. 

Izvještaj je objavljen nekoliko dana uoči UN-ove klimatske konferencije u Poljskoj od 12. do 14. decembra.  

Skup bi trebao rezultirati popisom mjera za provedbu Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. kojem je cilj ograničiti porast globalne temperature na 1,5 do 2 stepena.  

UNEP kaže da je godišnje ispuštanje stakleničkih plinova, nakon tri godine pada, u 2017. dosegnulo rekordnih 53,5 milijardi tona.   

To znači da bi 2030. emisije trebale biti 25, odnosno 55 posto manje da bi se ostvario zacrtani cilj od 2, odnosno 1,5 stepena.  

- Povećane emisije i nedovoljne mjere znače da će jaz između stvarnih emisija i zacrtanog cilja biti veći nego ikad prije - piše u izvještaju.  

Aktuelnim klimatskim politikama ispuštanje stakleničkih plinova smanjilo bi se 2030. za 6 milijardi tona, što znači da bi globalno zatopljenje do 2100. bilo oko 3 stepena, pa bi se trend zatopljenja nastavio, tvrdi se u izvještaju.  

- Ako se emisije ne smanje do 2030., vrlo je vjerovatno da se cilj od dva stepena neće ostvariti - upozorava se u izvještaju.  

Da bi se globalno zatopljenje držalo ispod 2 stepena, države moraju utrostručiti svoje napore, a upeterostručiti za ambiciozniji cilj od 1,5 stepena, procjenjuje se.  

Ukupno gledajući, ciljeve do 2030. trenutno ne ostvaruje dvadeset najvećih svjetskih privreda iz grupe  G20, ističe UNEP.

NA VRH