ZDRAVLJE

Nova vakcina protiv Alchajmera na testu, prvi rezultati obećavajući

Lijek se za sada testira na životinjama, a uskoro će se testirati i na ljudima

Ranija testiranja izazivala nuspojave. Ilustracija

Avaz.ba

27.11.2018

Eksperimentalna vakcina koja bi mogla da spriječi pojavu Alchajmerove bolesti pokazala je obećavajuće rezultate u testiranju na životinjama, poručuju naučnici Univerzitetskog medicinskog centra jugozapadnog Teksasa.

Vakcina testirana na miševima preventira stvaranje taloga u mozgu koji je povezan sa fatalnom bolešću, piše časopis "Alzheimer’s Research & Therapy".

Vakcina se sada testira i na zečevima i majmunima, a naučnici se nadaju da će uskoro početi eksperimenti i na ljudima.

Ako se pokaže sigurnom i efikasnom i na ljudima, broj pacijenata sa dijagnozom demencije bi mogao da se prepolovi, kaže jedna od autorki studije Doris Lambraht Vašington (Lambracht Washington) za USA Today.

Demencija je termin koji se koristi za široki spektar kognitivnih poremećaja, a njen najčešći uzrok je Alchajmer.

Lambraht Vašington, profesorka neurologije sa teksaškog univerziteta, kaže da veruje da će vakcina produžiti život ljudi sprečavajući da bolest napreduje i da smatra da studija predstavlja ogroman korak napred ka sigurnoj i efikasnoj vakcini.

Raniji pokušaji pronalaženja vakcine su ili izazivali štetne nuspojave, kao što su upale mozga, ili nisu bili dovoljno efikasni. Ova vakcina djeluje tako što tjera tijelo na stvaranje antitijela, protiv stvaranja taloga amiloida i tau, dva proteina koja su glavna obilježja ove degenerativne bolesti mozga.

Vakcina je jedan od nekoliko obećavajućih tretmana koji bi mogli da pomognu smanjenju taloženja proteinskih supstanci prije nego što se one pretvore u smrtonosni plak i čvorove u mozgu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.