VAŠINGTON

Panika u američkoj vojnoj bolnici, agenti zabunom objavili da je u njoj napadač

Svi izlazi iz zgrade su zatvoreni, a poruke o oglašavanju uzbune poslane su svima u zgradi bolnice, gdje je bio i demokratski zastupnik Dač Rapersberger

Vojna vježba. Wikipedia

Index.hr

28.11.2018

Lažna uzbuna je u utorak unijela paniku u najveću američku vojnu bolnicu u Vašingtonu, gdje su agenti koji su pripremali vojnu vježbu pogreškom objavili da je "naoružani napadač" ušao u zgradu bolnice, saopćio je Pentagon.

Policajci okruga Montgomerija u Merilendu saopćili su u ranim poslijepodnevnim satima da su zaprimili zahtjev za pomoć vojne bolnice "Waltera Reeda" u Betesdi, u sjeverozapadnom predgrađu američke prijestolnice, zbog prisutnosti naoružane osobe.

Svi izlazi iz zgrade su zatvoreni, a poruke o oglašavanju uzbune poslane su svima u zgradi bolnice, gdje je bio i demokratski zastupnik Dač Rapersberger (Dutch Ruppersberger), koji je na Twitteru objavio da je "na sigurnom u konferencijskoj dvorani s još 40 ljudi".

No, ubrzo su počele kružiti proturječne informacije, a portparol Pentagona je saopćio da je zapravo riječ o "vježbi".

Na upit o toj vojnoj vježbi o kojoj uprava bolnice i mjesne sigurnosne službe nisu bile obaviještene, američka mornarica koja upravlja bolnicom "Waltera Reeda" rekla je nešto kasnije da je zapravo riječ o pogrešci u pripremi buduće vježbe. 

Izgred je nastao "pogrešnim korištenjem sistema uzbunjivanja", saopćila je američka ratna mornarica. 

- Tokom pripreme za buduću vojnu vježbu, sistem uzbunjivanja je slučajno uključen, bez riječi "vježba" i "priprema", što je prouzrokovalo reakciju sigurnosne službe - saopćili su.

Izgred se događa sedam dana nakon smrti tri osoba ubijenih u pucnjavi blizu bolnice u Čikago.

U junu 2016. je zbog "pogreške u komunikaciji" u vezi s navodnom prisutnošću naoružanog napadača nakratko bila zatvorena američka zračna baza "Andrews" blizu Vašingtona, odakle polijeće američki predsjednički avion Air Force One.

Tog je dana bila planirana "nenajavljena" vježba s "naoružanim napadačem", ali su informacije o stvarnom napadaču u medicinskom centru zračne baze prouzročile pogrešku u komunikaciji prije nego je vježba započela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.