SVIJET

Tramp sankcionirao zvaničnike Nikaragve

Sva njihova eventualna imovina u ovoj zemlji zamrznuta

Rozario Marija Muriljo de Ortega i Nestor Monkada Lau

S. N.

28.11.2018

Na osnovu izvršne naredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump), Stejt department i ministarstvo trezora stavili su na crnu američku listu dvoje visokih funkcionera Nikaragve. 

Kako je saopćeno, Rozario Marija Muriljo de Ortega (Rosario Maria Murillo), potpredsjednica, te Nestor Monkada Lau (Moncada), savjetnik za nacionalnu sigurnost, osobe su kojima je zabranjen ulazak u SAD, sva njihova eventualna imovina u ovoj zemlji je zamrznuta, a Amerikancima i njihovim firmama zabranjen svaki finansijski odnos. 

Sankcije su uvedene zbog "pogoršanja ukupne situacije u Nikaragvi zloupotrebama Orteginog režima, uključujući i raspuštanje demokratskih institucija i ozbiljna kršenja ljudskih prava".  

- Sada je vrijeme za one unutar vladajuće stranke u Nikaragvi da se promijene, a za privatni sektor da glasno podrže demokratske reforme i okončaju nasilje. Napadi i prijetnje mirnim demonstrantima, ali i stanovništvu predstavljaju kršenje ljudskih prava naroda Nikaragve i mora prestati. Oni koji nastave šutjeti saučesnici su i mogu se suočiti s ozbiljnim posljedicama, bilo da su zvaničnici vlade Nikaragve, bilo da su u privatnom sektoru i pomažu i prikrivaju represiju Orteginog režima. I na njih bi se mogle primijeniti sankcije odobrene izvršnom naredbom predsjednika Trampa - navodi se u saopćenju Stejt departmenta.

Faksimil Trampove odluke: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order-blocking-property-certain-persons-contributing-situation-nicaragua/.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.