KRIZA

Porošenko tvrdi da se Rusija žestoko naoružava: Prijeti li totalni rat

Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen

Velika kriza. Arhiv

Avaz.ba

28.11.2018

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom i naveo da njegovoj zemlji prijeti "totalni rat" s Moskvom.

- Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž granice je drastično povećan - rekao je sinoć Porošenko.

On je, pozivajući se na obavještajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru, kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.  

Prema njegovim riječima, od 2014. se na Krimu "utrostručio broj vojnika, upeterostručio broj oklopnih vozila i skoro udeseterostručila količina artiljerije".

- Ne želim da neko pomisli da su ovo dječije igre. Ukrajina se suočava s prijetnjom totalnog rata protiv Rusije - naveo je Porošenko.

Porošenko je izjavio i da je pokušao kontaktirati ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da nije bilo odgovora.

- U nedjelju sam zahtijevao razgovor s Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao od Angele Merkel zatražiti da razgovara s Putinom o incidentu - naveo je ukrajinski predsjednik.

Nakon što je u nedjelju Rusija zarobila tri ukrajinska broda u Kerčkom prolazu, došlo je do velike krize. 

Podsjetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su upasti u ruske vode, zbog čega su ruski brodovi otvorili vatru na njih i zarobili ih. Nakon toga, u pograničnim dijelovima Ukrajine proglašeno je ratno stanje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se o krizi još nije direktno oglašavao, ali je Rusija postupak ukrajinske mornarice nazvala "provokacijom". Na ukrajinskom brodu bio je i jedan pripadnik njihove obavještajne službe. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.