RUSIJA

Vladimir Putin se konačno oglasio: Incident u Azovskom moru je provokacija ukrajinske strane

Ruska strana zaplijenila je tri broda i zarobila ukrajinske vojnike, a Petro Porošenko je uveo ratno stanje

Putin: Porošenko pravi izgovore da bi se održao na vlasti. AFP

Telegraf.rs

28.11.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je incident u Kerčovom moreuzu "provokacija ukrajinske strane i izgovor za uvođenje ratnog stanja", prenose ruski mediji.  

On je rekao da je sukob koji se dogodio u nedjelju između ruskih i ukrajinskih ratnih brodova "definitivno provokacija ukrajinske strane, čiji je cilj bio podsticanje ponovnog izbora njegovog kolege Petra Porošenka (Poroshenko)".

Ovo je prvi put da se ruski lider oglasio od sukoba u Kerčovom moreuzu, uskom prolazu između Crnog i Azovskog mora, gdje se nalazi strateški most koji povezuje Krim s kopnom Rusije.

Putin je rekao da je ovaj događaj, koji se završio tako što je ruska strana zaplijenila tri broda i zarobila ukrajinske vojnike, a Ukrajina uvela ratno stanje, "prljava igra" Porošenka, koji treba da "potisne svoje političke protivnike u susret izborima u martu."

Ruski predsjednik je istakao da je "ukrajinska strana odgovorna za eskalaciju tenzija, jer je incident bio namjerna i planirana provokacija od ukrajinske mornarice".

Putin je, također, branio graničnu policiju, koji su zaustavili ukrajinske brodove, rekavši da je "njihova dužnost bila da to učine i da bi se, ako ne uspiju, mogli suočiti s kaznama zbog neispunjavanja naređenja".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.