ODNOSI

Petro Porošenko pozvao brodove NATO saveza

On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju

Porošenko: Pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve. Arhiv

Srna

29.11.2018

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je članice NATO saveza da pošalju brodove u Azovsko more, nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska plovila nedaleko od Krima.

Porošenko je u intervjuu njemačkom "Bildu" rekao da je Njemačka jedan od najbližih saveznika Ukrajine i da se u Kijevu nadaju da su NATO države spremne da pošalju mornaričke brodove u Azovsko more da bi podržale Ukrajinu i pružile sigurnost.

- NATO je partner Ukrajine, ali ova zemlja nije njegova članica. Alijansa je ranije pozvala Rusiju da oslobodi brodove i njihove posade i napomenula da "stoji" uz Ukrajinu - prenijela su agencije.

Porošenko je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju i pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

On je dodao da postoje dokazi koji sugeriraju da Rusija planira novu kopnenu ofanzivu protiv Ukrajine i da je Kijev pokazao svojim partnerima satelitske snimke koji to potvrđuju.

Moskva je ranije saopćila da su ukrajinski brodovi narušili državnu granicu Rusije i ignorirali upozorenja da prekinu opasne manevre prije nego što su zaplijenjeni.

Putin je opisao događaj na ulazu u Kerčki tjesnac kao manju epizodu na granici koju je orkestrirao Porošenko zbog slabog rejtinga uoči izbora u Ukrajini sljedeće godine.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.