ODNOSI Nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska plovila nedaleko od Krima

Petro Porošenko pozvao brodove NATO saveza

On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju

Srna
29.11.2018 08:24

Porošenko: Pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve

Foto: Arhiv

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je članice NATO saveza da pošalju brodove u Azovsko more, nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska plovila nedaleko od Krima.

Porošenko je u intervjuu njemačkom "Bildu" rekao da je Njemačka jedan od najbližih saveznika Ukrajine i da se u Kijevu nadaju da su NATO države spremne da pošalju mornaričke brodove u Azovsko more da bi podržale Ukrajinu i pružile sigurnost.

- NATO je partner Ukrajine, ali ova zemlja nije njegova članica. Alijansa je ranije pozvala Rusiju da oslobodi brodove i njihove posade i napomenula da "stoji" uz Ukrajinu - prenijela su agencije.

Porošenko je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da sebe vidi kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao rusku koloniju i pozvao na uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

On je dodao da postoje dokazi koji sugeriraju da Rusija planira novu kopnenu ofanzivu protiv Ukrajine i da je Kijev pokazao svojim partnerima satelitske snimke koji to potvrđuju.

Moskva je ranije saopćila da su ukrajinski brodovi narušili državnu granicu Rusije i ignorirali upozorenja da prekinu opasne manevre prije nego što su zaplijenjeni.

Putin je opisao događaj na ulazu u Kerčki tjesnac kao manju epizodu na granici koju je orkestrirao Porošenko zbog slabog rejtinga uoči izbora u Ukrajini sljedeće godine.  

NA VRH