SVIJET

Nensi Pelosi nominirana za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa

Izabrana na tajnom glasanju bez protukandidata

Pelosi: Sada se suočava s konačnim glasanjem 3. januara. Arhiv

Fena

29.11.2018

Demokrati su u srijedu nominirali dugogodišnju političarku Nensi Pelosi (Nancy) za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa te bi Pelosi to mogla drugi put postati, nakon što je ušutkala manju skupinu unutar demokrata, koja je zahtijevala mlađe vodstvo. 

Demokrati se spremaju preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom u januaru. 

Sedamdesetosmogodišnja Pelosi je rekla novinarima kako je izabrana na tajnom glasanju bez protukandidata. Međutim, prema službenicima zaduženima za provedbu izbora, ručno je brojanje glasačkih listića još u toku.

 - Ponosna sam što sam, još jednom, kandidat kluba zastupnika demokrata u Zastupničkom domu za predsjednicu Zastupničkog doma - rekla je Pelosi.

Tokom nekoliko idućih sedmica Pelosi će pokušati pridobiti dovoljno pesimista unutar Demokratske stranke da bi pobijedila početkom januara, kada Zastupnički dom bira novog predsjednika.

Kalifornijska demokratkinja sada se suočava s konačnim glasanjem 3. januara u Zastupničkom domu, kada će morati imati dodatnu podršku. Dok je 203 demokrata glasalo za nju u srijedu, potrebno joj je 218 glasova.

Republikanci će od iduće godine biti manjina u Zastupničkom domu prvi puta od 2010. te se očekuje da će glasati protiv svakog demokratskog kandidata za predsjednika Zastupničkog doma.

Demokrati su na izborima 6. novembra osigurali većinu u Zastupničkom domu te će Pelosi, koja je trenutno vođa demokrata u Zastupničkom domu, voditi stranku u borbi protiv zakonodavne i političke agende Donalda Trampa (Trump) u mandatu 2019.-2020.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj historiji. 

Njen je tadašnji mandat završio 2011., nakon što su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.