EKONOMIJA

Kina iznijela tri načela i pet prijedloga o reformi Svjetske trgovinske organizacije

STO značajno doprinio promociji međunarodne trgovine, ekonomskog rasta i održivog razvoja

Kina podupire nužnu reformu Svjetske trgovinske organizacije. Ilustracija

Avaz.ba

30.11.2018

Multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (STO) u središtu je kamen temeljac ekonomske globalizacije i slobodne trgovine. Značajno je doprinio promicanju međunarodne trgovine, ekonomskog rasta i održivog razvoja. Od pristupanja STO-u, Kina je čvrsto podržavala multilateralni trgovinski sistem, zagovarajući da STO treba igrati veću ulogu u globalnom ekonomskom upravljanju i zauzela je čvrst stav protiv protekcionizma.

U vrijeme kada svjetska ekonomija prolazi kroz duboke promjene, a multilateralni trgovinski sistem je snažno potkopan rastućim unilateralizmom i protekcionizmom, Kina podupire nužnu reformu Svjetske trgovinske organizacije, kako bi povećala svoj autoritet i učinkovitost, gradila otvorenu svjetsku ekonomiju i nastavila razvijati zajednicu zajedničke budućnosti čovječanstva.

Tri osnovna načela 

U tu svrhu, Kina je iznijela tri osnovna načela i pet prijedloga o reformi STO. Tri osnovna načela su slijedeća:

Prvo, reforma STO će sačuvati temeljne vrijednosti multilateralnog trgovinskog sistema. Reforma će ojačati temeljna pravila multilateralnog trgovinskog sistema, uključujući nediskriminaciju i otvorenost, kako bi se stvorilo stabilno i predvidljivo okruženje za međunarodnu trgovinu.

Drugo, reforma STO će štititi razvojne interese članica u razvoju.

Reforma bi se trebala baviti poteškoćama sa kojima se članice u razvoju susreću u njihovoj integraciji u ekonomsku globalizaciju, pružajući članicama u razvoju fleksibilnost i politički prostor koji su potrebni za njihov ekonomski razvoj, doprinoseći Programu Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030. i sužavanju jaza između sjevera i juga.

Treće, reforma STO slijedit će praksu donošenja odluka konsenzusom. O odabiru reformskog programa, formuliranju bilo kojeg plana rada, kao i konačnim rezultatima će se odlučivati kroz opsežne konsultacije, na osnovu uzajamnog poštovanja i dijaloga na ravnopravnoj osnovi. Proces će biti inkluzivan i otvoren svim članicama, posebno onima u razvoju. Reforma ne može biti diktirana od nekolicine, niti o njoj može odlučivati ekskluzivna mala skupina članica.

Pet prijedloga

Prvo, reforma STO bi trebala podržati primat multilateralnog trgovinskog sistema. Neke članice pokušavaju uvesti “nove koncepte” ili “nove terminologije” u reformski program, što bi na prikriven način moglo potkopati autoritet multilateralnog trgovinskog sistema. Kina se čvrsto suprotstavlja tim pokušajima. Reforma STO trebala bi ojačati središnju ulogu multilateralnog trgovinskog sistema u liberalizaciji i olakšavanju međunarodne trgovine.

Drugo, prioritet reforme je rješavanje egzistencijalne krize / problema s kojima se suočava STO. Reforma bi trebala poduzeti i riješiti problem zastoja imenovanja člana Apelacionog tijela što je prije moguće i zauzdati djela unilaterizma i protekcionizma nizom pravila STO, te osigurati nesmetano funkcioniranje svih aspekata STO.  

Treće, reforma bi se trebala baviti neravnotežom trgovinskih pravila i odgovoriti na najnovija dostignuća našeg vremena. Reforma bi se trebala baviti dugoročnim deformacijama poljoprivredne trgovine prekomjernim subvencioniranjem od strane razvijenih članica. Reforma bi trebala spriječiti zloupotrebu mjera trgovinske zaštite, posebno metodologiju “zamjenske zemlje” u antidampinškim ispitnim postupcima. U međuvremenu, reforma bi se također trebala pridržavati pravila STO, uključivanjem pitanja 21. stoljeća, kao što su olakšavanje ulaganja, te mikro, mala i srednja preduzeća.  

Četvrto, reforma treba štititi specijalni i diferenciran tretman za članice u razvoju. Kina se protivi namjerama pojedinih članica da dovode u pitanje ili povlače specijalni i diferencirani tretman za neke članice u razvoju u ime reforme STO. Kina je najveća zemlja u razvoju na svijetu i spremna je preuzeti obaveze srazmjerno njenom nivou razvoja i ekonomske sposobnosti. Međutim, Kina nikada neće pristati na to da bude lišena prava na specijalni i diferencirani tretman kao članica u razvoju.

I posljednje, ali ne manje važno, reforma bi trebala poštivati razvojne modele članica. Reforma bi trebala zabraniti diskriminaciju preduzeća pojedinih članica u pregledu sigurnosti investiranja i protumonopolskim istragama. Reforma bi se trebala baviti zloupotrebama mjera kontrole izvoza od strane razvijenih članica u opstruiranju tehnološke saradnje. Kina se protivi specijalnim i diskriminirajućim pravilima protiv preduzeća u državnom vlasništvu u ime reforme STO i uključivanju pitanja koja se baziraju na neutemeljenim optužbama u program reforme STO. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.