NJEMAČKA

Otkriven kvar na avionu Angele Merkel: Istražuje se ima li kriminalne pozadine

Pilot je rekao putnicima kako je odlučio zamijeniti avion na aerodromu Keln-Bon nakon "kvara nekoliko elektronskih sistema", ali je rekao da nije bilo sigurnosne opasnosti

Avion u kojem se nalazila Merkel: Sigurno slijetanje na aerodrom Keln-Bon u četvrtak. Agencije

Index.hr

30.11.2018

Njemački istražitelji provjeravaju je li uzrok kvara aviona kojim je njemačka kancelarka Angela Merkel trebala odletjeti u Argentinu na samit G20 imao kriminalnu pozadinu, objavio je njemački list "Rheinishe Post".

Merkel je bila na putu za samit kad je vladin Airbus A340 obavio neplanirano, ali sigurno slijetanje na aerodrom Keln-Bon u četvrtak.  

Pilot je rekao putnicima da je odlučio zamijeniti avion na aerodromu Keln-Bon nakon "kvara nekoliko elektronskih sistema", ali je rekao da nije bilo sigurnosne opasnosti. 

Avion "Konrad Adenauer", imenovan prema prvom njemačkom poslijeratnom kancelaru, koji vlada koristi za službena putovanja i diplomatske poslove, poletio je iz Berlina, ali se okrenuo nazad iznad Holandije. 

Merkel je incident nazvala "ozbiljnim kvarom". Ona i njemački ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) u petak rano ujutro nastavili su put u Buenos Ajresu, no stići će nakon što čelnici G20 počnu raspravu. 

"Rheinische Post" je, navodeći sigurnosne izvore, rekao da vlada provjerava ima li incident "kriminalnu pozadinu", iako izvori dodaju da u takvim situacijama istraga redovno "ide u svim smjerovima" .

Časopis "Der Spiegel" objavio je da je u kvaru bio cijeli komunikacijski sistem u avionu, zbog čega je bio prisiljen sletjeti koristeći satelitski telefon. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.