VAŠINGTON

U 94. godini preminuo Džordž Buš

Prethodno je bio ambasador svoje zemlje pri UN-u, kao i direktor CIA-e

Buš: Bio predsjednik od 1989. do 1993.. Arhiv

Avaz.ba

1.12.2018

Četrdeset prvi predsjednik SAD Džordž Herbert Volker Buš stariji (George Herbert Walker Bush) preminuo je kasno sinoć u 94. godini, saopćio je njegov ured.

Rođen je u američkoj saveznoj državi Masačusets 12. juna 1924. godine, a predsjednik će postati 1989. i na toj poziciji ostati do 1993. godine.

Prethodno je bio ambasador svoje zemlje pri UN-u, kao i direktor CIA-e. Njegov sin Džordž W. Buš je 43. američki predsjednik, a drugi sin Džeb Buš je trenutno politički aktivan u Republikanskoj stranci.

Bosanci i Hercegovci najviše će ga pamtiti po tome što je 7. aprila 1992. godine objavio da su SAD priznale nezavisnost BiH.

- Sjedinjene Američke Države priznaju mirno i demokratsko izražavanje volje naroda da njihova država bude suverena - saopćeno je tada iz Bijele kuće.

Istog dana SAD su priznale Hrvatsku i Srbiju. Džordž Buš stariji tada je naglasio da SAD priznaju republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice.

SAD imale su ključnu ulogu i u mirovnim pregovorima za BiH koji su vođeni i potpisani u američkom gradu Dejtonu. Angažman SAD u BiH nastavljen je i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, posjetom tadašnjeg predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) BiH 13. januara 1996. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.