PRIRODNE NEPOGODE

Tramp proglasio vanrednu situaciju na Aljasci

U potresu kod Enkoridža nije bilo ljudskih žrtava, ali je pričinjena znatna materijalna šteta

Putevi su ispucali i urušeni, a ima i oštećenja na zgradama. Ilustracija

Srna

1.12.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) proglasio je vanrednu situaciju u saveznoj državi Aljaska nakon što je snažan zemljotres jačine sedam stepeni po Rihterovoj skali pogodio područje nedaleko od najvećeg grada Enkoridža.

Tramp je nakon proglašenja vanredne situacije naredio državnim agencijama da na raspolaganje stave savezna sredstva za borbu protiv vanrednih uvjeta u oblastima pogođenim potresom.

S ciljem pomoći u ublažavanju velike štete, Tramp je ovlastio ministarstvo za unutrašnju sigurnost i Saveznu agenciju za vanredne situacije (FEMA) za koordinaciju svih napora za pomoć ugroženima.

U potresu kod Enkoridža nije bilo ljudskih žrtava, ali je pričinjena znatna materijalna šteta. Putevi su ispucali i urušeni, a ima i oštećenja na zgradama.

Veliki broj domaćinstava ostao je bez električne energije.

- Posljedice potresa su realne i teške. Bit će potrebno veoma mnogo napora za oporavak. Veliki broj domaćinstava je bez struje, a postoji bojazan od pucanja plinovoda, što bi moglo dovesti do novih nesreća - kaže senatorica iz Aljaske Liza Murkovski (Lisa).

Prema procjenama vlasti države Aljaske, bit će potrebno dvije sedmice samo za popravak puteva oštećenih u potresu .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.