UPOZORENJA

UN samit o klimi: Presudni trenutak za reakciju čovječanstva

Manje, siromašnije zemlje koje će podnijeti veliki teret tih klimatskih promjena pozvale su bogatije države da ispune obećanja iz Pariza

Borba protiv globalnog zagrijavanja. AFP

Fena

2.12.2018

Predstavnici oko 200 zemalja svijeta okupili su se danas u poljskom gradu Katovice na najvažnijem višednevnom sastanku u organizaciji Ujedinjenih naroda o globalnom zatopljenju nakon sporazuma iz Pariza 2015. godine kojim su se obavezali na sprečavanje klimatskih promjena. 

UN samit o klimi dolazi u presudnom trenutku kada je potrebna reakcija čovječanstva na globalno zagrijavanje. Manje, siromašnije zemlje koje će podnijeti veliki teret tih klimatskih promjena pozvale su bogatije države da ispune obećanja iz Pariza.

U Parizu prije tri godine države su se obavezale ograničiti porast globalne temperature za više od dva Celzijeva stepena, a zbog činjenica da je globalna temperatura porasla za jedan stepen do sada svijet je već svjedočio stravičnim požarima, ekstremnim valovima toplog zraka i uraganima koji su još više razarajući zbog rastućeg nivoa mora.

U Katovicama predstavnici država bi trebali pristati na novi pravilnik prihvatljiv za sve 183 države koje su ratificirale sporazum u Parizu.

Čelnici na samitu G20 izjavili su da je pariski sporazum "neizmjenjiv".

Čak i značajan napredak u Katovicama u skladu na pariskim ciljevima možda neće biti dovoljan da preokrene smjer globalnog zagrijavanja, kao što je istaknuo u nekoliko glavnih izvještaja o klimatskim promjenama, javlja AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.